Η ενέργεια που παράγεται από τον καυτό ήλιο της αιγυπτιακής ερήμου θα τροφοδοτεί σε λίγο καιρό τις χώρες της Μεσογείου και ακολούθως την υπόλοιπη Ευρώπη φθάνοντας μέχρι τις βρετανικές υπαίθριες περιοχές, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου και την επίτευξη μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Οι εν λόγω εξαγωγές ενέργειας θα ρέουν σε περιόδους που ο άνεμος είναι χαμηλός ή μικρή η ηλιοφάνεια που μειώνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας και από τα χερσαία αιολικά πάρκα, όπως αναφέρει η Telegraph. Οι λεπτομέρειες του έργου θα παρουσιαστούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.
Ανάγκη για εύρεση άλλων πηγών ενέργειας
«Η Βόρεια Αφρική γίνεται ολοένα και πιο σημαντική πηγή ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη» όπως αναφέρει ο κ. Κάρολος Ντίαζ, διευθυντής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Rystad, προσθέτοντας πως «η ευρωπαϊκή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τρία χρόνια. Η οικοδόμηση υποδομής στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι ποτέ επαρκής, επομένως πρέπει να δούμε και άλλες πηγές εύρεσης ενέργειας».
Οι πηγές αυτές, περιλαμβάνουν μια σειρά από μεγάλης έκτασης ηλιακά πάρκα που κατασκευάστηκαν ή βρίσκονται υπό κατασκευή στις ερήμους της Αιγύπτου και αιολικά πάρκα που δημιουργήθηκαν κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, εκεί που τις περισσότερες ημέρες του χρόνου φυσούν δυνατοί άνεμοι.
Όλες αυτές οι Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας μαζί, θα είναι ικανές να παράγουν περίπου 10 γιγαβάτ ενέργειας η οποία ισοδυναμεί περίπου με 10 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία. Η ενέργεια αυτή θα μεταφέρεται με ένα υπερσύγχρονο υποθαλάσσιο καλώδιο 600 μιλίων, κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, που θα καταλήγει στη χώρα μας και ειδικότερα στην Αττική.
Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο που θα δώσει μια τεράστια ανάσα ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη αναπτύσσεται από τον Όμιλο Κοπελούζου και όπως σημειώνει ο κ. Ντίαζ «περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται από την Ελλάδα και το υπόλοιπο θα εξάγεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη η γηραιά ήπειρος έχει ένα καλό δίκτυο διανομής ενέργειας, οπότε αυτό θα επιστρέψει το μοίρασμά της εύκολα σε κάθε χώρα που το επιθυμεί».