Το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθεί η Βρετανία με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, δεν αναμένεται να αναχαιτίσει την αναπτυξιακή της διαδικασία και να οδηγήσει σε ύφεση «διπλής κορυφής», σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνουν οικονομολόγοι και τις οποίες δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Financial Times».

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων από την εφημερίδα εκτιμά ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί η κυβέρνηση συνεργασίας συντηρητικών και φιλελευθέρων – δημοκρατικών είναι ίσως φιλόδοξο αλλά αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Οι απόψεις αυτές δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα που ο βρετανικός συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από 17,5% σε 20%.

Από το σύνολο των 78 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα, εκ των οποίων οι 10 είναι παλαιά μέλη της Επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, οι 43 εκτιμούν ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ντέϊβιντ Κάμερον θα βρεθεί σε «καλό δόμο» έως το τέλος του τρέχοντος έτους και μόνον 13 πιστεύουν ότι απαιτείται ένα εναλλακτικό σχέδιο για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 174 δισ. ευρώ, που κληρονομήθηκε από την κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος του Γκόρντον Μπράουν.