Η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace κάλεσε χθες Τρίτη τη γαλλική κυβέρνηση να τερματίσει «τις συμβάσεις για το εμπόριο ουρανίου» μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας, καθώς οι παραδόσεις συνεχίζονται παρά τον πόλεμο, ελλείψει διεθνών κυρώσεων στον ρωσικό τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Greenpeace «απαιτεί τον οριστικό τερματισμό κάθε εμπορίου πυρηνικών καυσίμων (της Γαλλίας) με τη Ρωσία».
Η ΜΚΟ ζητεί επίσης «την ακύρωση όλων των τρεχουσών συμβάσεων ανάμεσα στη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας και τη Rosatom (σ.σ. τον ρωσικό κολοσσό του τομέα) καθώς και θυγατρικές της» αρχής γενομένης «από τις συμβάσεις για το εμπόριο ουρανίου ανάμεσα στην Tenex, θυγατρική της Rosatom, και αντίστοιχα τις EDF και Orano».
«Η συνέχιση του εμπορίου πυρηνικών υλικών με τη Ρωσία, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, είναι σκανδαλώδης» έκρινε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Γκρίνπις στη Γαλλία.
Χθες το πρωί «δεκάδες βαρέλια εμπλουτισμένου ουρανίου και δέκα εμπορευματοκιβώτια φυσικού ουρανίου με προέλευση τη Ρωσία» παραδόθηκαν με φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Δουνκέρκης, προτού φορτωθούν «σε τρένο και πολλά φορτηγά, προορισμοί των οποίων πιθανόν ήταν η Πιερλάτ στη Γαλλία ή/και η Λίνγκεν στη Γερμανία» εκτίμησε η ΜΚΟ.
Η κατασκευάστρια πυρηνικών εργοστασίων και προμηθεύτρια πυρηνικού καυσίμου Framatome, θυγατρική της EDF, διευκρίνισε απλά χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο πως επρόκειτο για «παραδόσεις υλικού προορισμένου για την κατασκευή πυρηνικών καυσίμων» με προορισμό το εργοστάσιό της στη Ρομάν-σιρ-Ιζέρ (νομός Ντρομ). Το καύσιμο αυτό κατόπιν θα παραδοθεί «σε πελάτες» της πρόσθεσε.
Ο όμιλος Orano (σ.σ. η πρώην Areva) είχε προηγουμένως αναφέρει πως οι μεταφορές αυτές δεν αφορούσαν ούτε δικές της πρώτες ύλες ούτε δικές της εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, επιβεβαίωσε αντίθετα πως παρέδωσε στη Ρωσία «πέντε ή έξι» φορτία επανεπεξεργασμένου ουρανίου (URT), το οποίο της ανήκε ως τον Οκτώβριο, με προορισμό το εργοστάσιο Σέβερσκ του ρωσικού δημόσιου ομίλου Rosatom, στο πλαίσιο σύμβασης που υπεγράφη το 2020 και αφορούσε συνολική ποσότητα 1.150 τόνων.
«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, όμως πήραμε την απόφαση να τερματίσουμε αυτή τη σύμβαση και η τελευταία μεταφορά έγινε τον Οκτώβριο» εξήγησε εκπρόσωπος της Orano στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της εφημερίδας Le Monde.
Όπως εξηγεί το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προϊόν επεξεργασίας καυσίμου, το URT, ή ανακυκλωμένο ουράνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί εκ νέου καύσιμο, αφού μετατραπεί και εμπλουτιστεί ξανά.
Το κατεργασμένο ουράνιο αυτό εξήχθη στη Ρωσία διότι η Orano «δεν διαθέτει εργαστήρια μετατροπής» τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η EDF είχε υπογράψει το 2018 σύμβαση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ με θυγατρική της Rosatom, την Tenex, για την «ανακύκλωση επανεπεξεργασμένου ουρανίου της EDF».
«Η απόφαση να συνεχιστούν ορισμένες σχέσεις ελήφθη με σεβασμό στις διεθνείς κυρώσεις» ανέφερε η EDF σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να αναφερθεί σε καμιά συγκεκριμένη σύμβαση.