Δύο ρυμουλκά μεταφέρουν πλωτές εξέδρες με 12.000 ηλιακά πάνελ, έκτασης που αντιστοιχεί σε τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, στη θέση τους στην Αλκουέβα της Πορτογαλίας όπου θα λειτουργήσει τον Ιούλιο το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο της Ευρώπης.
Έργο του πορτογαλικού ενεργειακού ομίλου EDP, που επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικότερα στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, το πλωτό νησί βρίσκεται στη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της δυτικής Ευρώπης και εντάσσεται στο σχέδιο της Πορτογαλίας για την απαλλαγή από την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εκμεταλλευόμενη την ηλιοφάνεια και τους ανέμους του Ατλαντικού, η Πορτογαλία έχει επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς, αν και σχεδόν δεν χρησιμοποιεί ρωσικούς υδρογονάνθρακες, οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο νιώθουν την πίεση των υψηλών τιμών των καυσίμων.
Ο επικεφαλής του ηλιακού προγράμματος του ομίλου EDP, ο Μιγκέλ Πατένα, δήλωσε ότι όταν τα ρυμουλκά θα τοποθετήσουν τα ηλιακά πάνελ στην θέση τους, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το πλωτό πάρκο, δυναμικού 5 megawatts (MW), θα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του κόστους της ενέργειας που παράγεται από έναν σταθμό φυσικού αερίου.
Το ηλιακό πάρκο της Αλκουέβα, το φράγμα της οποίας χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, θα παράγει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 7,5 gigawatt/h (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Τα 2 GWh θα αποθηκεύονται σε ηλεκτρικούς συσσωρευτές λιθίου.
Τα ηλιακά πάνελ θα τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα 1.500 οικογένειες, αποδίδοντας το ένα τρίτο των αναγκών των γειτονικών πόλεων Μούρα και Πορτέλ.
«Το έργο είναι το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο σε υδροηλεκτρικό φράγμα στην Ευρώπη και αποτελεί ορόσημο» δήλωσε ο Μιγκέλ Πατένα.
Ηλιακά πάνελ τοποθετημένα σε πλωτές εξέδρες σε λίμνες ή στη θάλασσα χρησιμοποιούνται από την Καλιφόρνια ως την Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα πλωτά ηλιακά πάρκα δεν απαιτούν τη χρήση ακριβής γης και όσα έχουν αναπτυχθεί σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών έχουν υψηλή οικονομική αποδοτικότητα αφού συνδέονται με ήδη υπάρχουσες συνδέσεις με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Η περίσσεια ενέργεια που παράγεται τις ημέρες της ηλιοφάνειας μπορεί να χρησιμοποιείται για την άντληση ύδατος στην τεχνητή λίμνη του υδροηλεκτρικού σταθμού το οποίο αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί τις συννεφιασμένες ημέρες ή τη νύχτα.
Μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ομίλου EDP, η Ανα Πάουλα Μαρκές, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε την ανάγκη επιτάχυνσης της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το έργο της Αλκουέβα εντάσσεται στη στρατηγική του EDP για 100% πράσινη ενέργεια μέχρι το 2030. Σήμερα η υδροηλεκτρική και οι υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούν στο 78% της παραγωγής, δυναμικότητας 25.6 GW, του πορτογαλικού ομίλου.
Ήδη το 2017, ο EDP εγκαινίασε το πρώτο πιλοτικό πλωτό ηλιακό πάρκο από 840 πάνελ στο φράγμα του Αλτο Ραμπαγκάο. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τεστ σύζευξης υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας.
*Φωτογραφία αρχείου