Στο άκουσμα της λέξης «κοράλλια», το μυαλό μας ταξιδεύει σε εξωτικούς προορισμούς. Κι όμως υπάρχουν και στις ελληνικές θάλασσες, σε μια εντυπωσιακή ποικιλία μορφών, χρωμάτων και κυρίως περιβαλλοντικών απαιτήσεων.Έτσι μπορούμε να βρούμε είδη κοραλλιών που αφθονούν σε πολύ ρηχά νερά και άλλα που απαντούν αυστηρά σε πιο σκοτεινά ή βαθύτερα νερά, σημειώνει η δρ Μαρία Σαλωμίδη, Περιβαλλοντολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πρόσφατες έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίες είναι ακόμα σε εξέλιξη, έχουν εντοπίσει την ύπαρξη κοραλλιών σε όλες σχεδόν τις θάλασσές μας, σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 50 έως και άνω των 500 μέτρων!
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ρόδινα καθώς εκτός από τους φυσικούς τους θηρευτές, ανθρωπογενείς παράγοντες θέτουν την ύπαρξή τους σε κίνδυνο. «Οι κλιματικές αλλαγές και η ανθρώπινη αμεριμνησία έχουν αφανίσει τεράστιες εκτάσεις κοραλλιογενών υφάλων τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των κοραλλιογενών βυθών που έχει ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας είναι απελπιστικά ελάχιστο, η κάθε είδους ρύπανση όπως τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, οι άγκυρες κ.α, αποτελούν σοβαρές απειλές δεδομένης της εύθραυστης φύσης και των πολύ αργών ρυθμών ανάπτυξης των κοραλλιογενών σχηματισμών. Είναι προφανές ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για Θαλάσσιες Προστατευμένες Περιοχές που θα στοχεύουν στη διατήρηση αυτών των εξαιρετικά ευαίσθητων βιότοπων», επισημαίνει η δρ Σαλωμίδη.