Η αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με την ηλιακή, αποτελούν σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς το κόστος παραγωγής τους είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις συμβατικές μορφές. Παράλληλα δεν προκαλούν μόλυνση στο περιβάλλον ή βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό όπως για παράδειγμα η καύση του λιγνίτη και βεβαίως πρόκειται για ανεξάντλητες μορφές ενέργειας καθώς πάντοτε θα έχουμε αέρα και ήλιο (ή τουλάχιστον για τα επόμενα… 5 δισεκατομμύρια χρόνια, όπως εικάζουν οι επιστήμονες). Κατά συνέπεια, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί πανθομολογουμένως τη φιλικότερη και φθηνότερη λύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις μέρες μας.

Ιδίως μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει σχεδόν όλους τους μήνες λιακάδα, αλλά και ανέμους σε μια μεγάλη έκταση της επικράτειας, θα έπρεπε να είχε εκμεταλλευτεί δεόντως αυτά τα δώρα της φύσης, τα οποία θα μείωναν δραστικά και την τιμή του ρεύματος που πληρώνουν με γογγυσμό σήμερα οι καταναλωτές. Ωστόσο δεν το έχουμε πράξει σε ικανοποιητική έκταση. Μπορεί να έχουμε αυξήσει την ισχύ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε σχέση με το παρελθόν, αλλά έχουμε μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, μπορούμε να το καταλάβουμε από το οικονομικό όφελος που πρόσφεραν τα αιολικά πάρκα στους καταναλωτές τον Οκτώβριο του 2021 (που αποτελεί τον πλέον πρόσφατο μήνα για τον οποίο έχουμε επίσημα στοιχεία από τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας που ανακοινώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ). Ήταν τουλάχιστον 114 εκατομμύρια ευρώ. Το όφελος αυτό προκύπτει από τη διαφορά της μέσης τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς (204 ευρώ ανά MWh) από τη μέση αποζημίωση των αιολικών πάρκων. Με τον τρόπο αυτό τα αιολικά πάρκα επιτρέπουν στην Πολιτεία να μεταφέρει πρόσθετους πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω των οποίων επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Με προβολή των στοιχείων αυτών για το πρώτο τετράμηνο του 2022, τότε εφόσον η ενεργειακή κρίση διατηρηθεί στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2021, το οικονομικό πλεόνασμα από την λειτουργία των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για το επτάμηνο από τον Οκτώβριο 2021 και μετά. Προφανώς πρόκειται για ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Θυμίζουμε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε μελέτη του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, έστω και αυτά τα λίγα, η μέση τιμή του ρεύματος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον περασμένο Δεκέμβριο θα ήταν 319,18 ευρώ/MWh, από 235 ευρώ/MWh που διαμορφώθηκε στην πραγματικότητα. Δηλαδή, η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή «ψαλίδισε» την τιμή στην αγορά κατά 83,8 ευρώ/MWh ή κατά 35%.