Έντονες προειδοποιήσεις εξέπεμψαν οι ειδικοί που συμμετείχαν σε πάνελ του φόρουμ «Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των παιδιών» που συνδιοργάνωσαν το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Παιδικής Υγείας και το Woodrow Wilson International Center for Scholars, στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως οι ερευνητές των περίπλοκων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής του στην υγεία των παιδιών και την οικονομία έχουν «ξύσει» μόνο την επιφάνεια.
Όπως παραδέχτηκαν, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή του κλίματος στην ποιότητα ζωής, το εισόδημα των νοικοκυριών, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις συνθήκες υγείας. Μάλιστα η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Άμχερστ, Σίλβια Μπραντ, σημείωσε πως η αλλαγή του κλίματος θα επιδεινώσει πιθανότατα το άσθμα στα παιδιά, καθώς και την εξάπλωσή του ενώ συμπλήρωσε πως τα στοιχεία στις ΗΠΑ που υποδεικνύουν πως το 8% με 10% των παιδιών έχει άσθμα είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει διεθνώς και οι αριθμοί εκτιμάται ότι θα ανέλθουν δραματικά.
Επιπλέον, ο αυξανόμενος αριθμός πιο ζεστών ημερών μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία των μικρών ηλικιών στο άσθμα και οι πιο ζεστές μέρες μπορούν να συνδεθούν με τη γέννα λιποβαρών βρεφών καθώς επίσης και με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, που και τα δύο είναι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άσθματος, πρόσθεσε η Σίλβια Μπραντ.
Δεν πρόκειται μόνο για το άσθμα. Μελέτες αναφέρουν ότι η αλλαγή του κλίματος θα αυξήσει το εύρος ασθενειών όπως η Νόσος του Lyme ή βορρελίωση, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός. Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της θερμοπληξίας και η ξηρασία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο υποσιτισμό, πιο πολλές αλλεργίες και αυξημένη έκθεση σε χημικά και τοξίνες, σύμφωνα με το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Παιδικής Υγείας.
Κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ μόνο, το κόστος της θεραπείας παιδικών ασθενειών που σχετίζονται με το περιβάλλον ανέρχεται περίπου σε 77 δισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 3% του κόστους για την υγεία των παιδιών στη χώρα, υπογράμμισε ο καθηγητής στο τμήμα Παιδιατρικής της σχολής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Λιονάρντο Τρασάντι. Και στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το τίμημα της παραμονής των γονιών στο σπίτι για να φροντίσουν τα άρρωστα τέκνα τους, το κόστος της αγοράς φαρμάκων και το κοινωνικό τίμημα της απουσίας από το σχολείο, τόνισαν οι ειδικοί. «Τα παιδιά με άσθμα, συνολικά, χάνουν 10,5 εκατομμύρια με 15 εκατομμύρια μέρες στο σχολείο και τα ασθματικά από φτωχές οικογένειες χάνουν τις περισσότερες μέρες μέσα στη σχολική χρονιά», συμπλήρωσε η Σίλβια Μπραντ. Μελέτη, την οποία εκπόνησε η Μπραντ και συνάδελφοι της στο πανεπιστήμιο, έδειξε ότι το 18% των γονιών στην Καλιφόρνια που έπρεπε να φροντίσουν τα άρρωστα παιδιά τους στο σπίτι, έφυγαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το ενεργό εργατικό δυναμικό. Με την επιστροφή τους, εάν επρόκειτο για μητέρες, θα τους δινόταν μικρότερος μισθός σε σχέση με μια άλλη γυναίκα που είχε παραμείνει στο ενεργό εργατικό δυναμικό (δεν ισχύει το ίδιο για τους άντρες).
Παράλληλα, μαθητές στο σχολείο είτε σπουδαστές στο κολέγιο, με άσθμα, είχαν στατιστικά, χαμηλότερο μέσον όρο βαθμολογίας σε σχέση με τους ομηλίκους τους που δεν είχαν άσθμα και αυτός ο παράγων έχει επιπτώσεις τόσο στην προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας όσο και στις μελλοντικές πηγές εισοδημάτων. «Οι επιδόσεις των σπουδαστών είναι ένα κόστος που δεν έχει αναγνωριστεί όσο θα έπρεπε», είπε η Πατ Μπρέισι από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων.
Οι πολιτικές που στοχεύουν στο μετριασμό της αλλαγής του κλίματος μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις επιπτώσεις στην υγεία, επισήμαναν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πάνελ. Παραδείγματος χάρη, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό του αναπνευστικού και τις σχετιζόμενες ασθένειες. Σε επίπεδο κοινότητας, η μείωση του κινδύνου για κρίσεις άσθματος μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η θέσπιση κανονισμών που απαγορεύουν την παραμονή αυτοκινήτων και σχολικών λεωφορείων μπροστά στα σχολικά κτίρια ή που δεν επιτρέπουν την κατασκευή σχολικών κτιρίων κοντά σε αυτοκινητοδρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σημειώνει η Σίλβια Μπραντ.
«Νομίζω ότι το σημαντικό είναι πως δεν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ του να πληρώσουμε το κόστος για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή να μην το πληρώσουμε. Το σημαντικό είναι ότι καταβάλλουμε αυτό το κόστος σήμερα και ότι μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα το μειώσουμε ή όχι», κατέληξε.