Γνωστό ως ένα από τα καλύτερα φυσικά αξιοθέατα της Νέας Ζηλανδίας, το σπήλαιο των σκουληκιών λάμψης δεν μοιάζει σε τίποτα με τα υπόλοιπα σπήλαια του κόσμου. Βαθιά στην καρδιά της Νέας Ζηλανδίας, λοιπόν, βρίσκεται το σπήλαιο Waitomo, ένα εκπληκτικό σπήλαιο που βρίσκεται περίπου 45 μέτρα κάτω από τη γη, με την οροφή του να αποτελεί ένα θέαμα που κόβει την ανάσα, διάσπαρτο με λαμπερές κηλίδες σαν ένας ουρανός γεμάτος αστέρια. Ανάμεσα στους ασβεστολιθικούς τοίχους του Waitomo, γνωστό και ως Glow Worm Cave, κρύβονται μυστικά 30 εκατομμυρίων ετών.
Νέα Ζηλανδία: Το συγκλονιστικό σπήλαιο που φωσφορίζει
Ο ποταμός Waipa διασχίζει τη σπηλιά και οι επισκέπτες ξεναγούνται σε αυτήν μέσα από βάρκες που παρασύρονται κάτω από τις οροφές του σπηλαίου που μοιάζουν με έναστρο ουρανό. Όσοι αναζητούν την περιπέτεια μπορούν, ακόμη, και να κάνουν περιηγήσεις στο σπήλαιο με ράφτινγκ, ένα ακραίο άθλημα για την κλασική σπηλαιολογία που είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στη Νέα Ζηλανδία και στη Μπελίζ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com.
Το σπήλαιο Waitomo είναι ένα από τα λίγα στον κόσμο που παράγει «ζωντανό φως», καθώς η λάμψη δεν προέρχεται από κάποιο σύστημα που έχει προσθέσει το ανθρώπινο χέρι στο φυσικό αυτό θαύμα, αλλά μάλλον αποτελεί έργο χιλιάδων μικροσκοπικών πλασμάτων.
Το σπήλαιο Waitomo στη Νέα Ζηλανδία είναι ένα από τα λίγα φυσικά αξιοθέατα που εμφανίζουν βιοφωταύγεια, γνωστή και ως το φαινόμενο ενός πλάσματος που δημιουργεί το δικό του φως. Σε αυτή την περίπτωση, το σπήλαιο είναι λαμπερό ως αποτέλεσμα χιλιάδων βιοφωταυγών οργανισμών. Αυτοί οι οργανισμοί δεν είναι άλλοι από τα σκουλήκια λάμψης (Arachnocampa luminosa).
Χάρη, λοιπόν, στην πολυάσχολη δουλειά των λαμπερών σκουληκιών που δημιουργούν επιδέξια ιστούς, η οροφή στο σπήλαιο Waitomo μοιάζει με μια λαμπρή θάλασσα από αστέρια. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, ωστόσο, το γεγονός ότι τα «σκουλήκια λάμψης» δεν είναι πραγματικά σκουλήκια αλλά σκαθάρια. Το φως τους προέρχεται από μια χημική αντίδραση όταν ένα μόριο που ονομάζεται λουσιφερίνη συναντά το οξυγόνο, εξηγεί το grunge.com.
Ένας από τους κύριους σκοπούς της εκπομπής αυτού του ρεύματος βιοφωταύγειας είναι το κυνήγι του θηράματος. Το «σόου» φωτός, λοιπόν, δεν δημιουργείται για να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες του σπηλαίου, αλλά είναι σκόπιμα δελεαστικό ώστε τα εν λόγω σκαθάρια να προσεγγιστούν πιο εύκολα από τα θηράματά τους.