Οι φάλαινες τραγουδούν για να κερδίσουν την… τροφή τους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να εντοπίσουν πού βρίσκονται τα ψάρια.
Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον μία νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι φάλαινες χρησιμοποιούν μερικά τρικ για να βρουν «μεζέδες» στο βυθό των ωκεανών.
Μέχρι τώρα, ο τρόπος με τον οποίο κατάφερναν να βρουν το γεύμα τους το βράδυ αποτελούσε ένα μυστήριο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, που επικαλείται τη συγκεκριμένη έρευνα.
Η τελευταία αυτή μελέτη εξέτασε τη σημασία συγκεκριμένων ακουστικών ερεθισμάτων, που εκπέμπουν αυτά τα τεράστια, θαλάσσια πλάσματα, τα οποία αναζητούν τη λεία τους στα βάθη των ωκεανών.
«Είναι γνωστό ότι οι φάλαινες συνεργάζονται για να δελεάσουν τη λεία τους να βγει στην επιφάνεια» εξήγηση η καθηγήτρια Susan Parks από το πανεπιστήμιο Syracuse University στη Νέα Υόρκη.
«Πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν, ότι μπορεί να συνεργάζονται ακόμη κι όταν τρέφονται στο βάθος του βυθού» πρόσθεσε η ίδια.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν ειδικές υποβρύχιες συσκευές καταγραφής σε φάλαινες στα ανοιχτά των ακτών της Μασαχουσέτης, έτσι ώστε να καθορίσουν πώς οι συγκεκριμένοι ήχοι συσχετίζονται με τον τρόπο που τρέφονται στον πυθμένα των ωκεανών.
Η έρευνα έδειξε ότι οι φάλαινες κάνουν θορύβους όταν κυνηγούν μαζί με άλλες σε μεγάλα βάθη μέσα στη νύχτα, ενώ σιωπούν όταν αναζητούν την τροφή τους μόνες τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λόγος για τον οποίο συμπεριφέρονται έτσι δεν είναι γνωστός, ωστόσο πιστεύουν ότι οι φωνητικοί αυτοί ήχοι μπορεί να δελεάζουν συγκεκριμένα είδη ψαριών να βγουν από τις κρυψώνες τους.