Είναι γνωστό ότι υπάρχει στους ανθρώπους, τους χιμπατζήδες, του μπαμπουίνους, ακόμη και στους σκύλους.
Ένα αθώο χασμουρητό μπορεί να διαδοθεί γρήγορα σε μια ομάδα ζώων του ίδιου είδους, υποστηρίζουν οι ειδικοί, με τη συμπεριφορά αυτή να συνδέεται με αισθήματα συμπόνιας.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Plos One, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τόκιο πιστεύουν ότι το χασμουρητό είναι… μεταδοτικό και στους λύκους, κάτι που υποδηλώνει ότι η ύπαρξη ενσυναίσθησης ανάμεσα στα ζώα είναι ένα πιο κοινό χαρακτηριστικό απ’ ό,τι πίστευαν αρχικά.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά μιας αγέλης 12 λύκων σε καθεστώς αιχμαλωσίας στο ζωολογικό πάρκο Tama του Τόκιο.
Τους παρακολούθησαν 254 ώρες σε διάστημα πέντε μηνών, για να διαπιστώσουν τι συνέβαινε στην υπόλοιπη ομάδα, όταν ένας από τους λύκους χασμουριόταν δίπλα τους.
«Το χασμουρητό εμφανιζόταν σημαντικά πιο συχνά όταν οι λύκοι “εκτίθεντο” στο χασμουρητό κάποιου άλλου μέλους της αγέλης» αναφέρει η έρευνα.
«Η μεταδοτικότητα του χασμουρητού στους λύκους επηρεαζόταν από τη δύναμη του κοινωνικού δεσμού που είχαν με εκείνον που ξεκινούσε πρώτος να χασμουριέται, με αυτό να εμφανίζεται πιο συχνά στα πιο κοντινά μέλη της ομάδας».
Παρότι στη μελέτη συμπεριελήφθη μια μικρή ομάδα λύκων, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους προσφέρουν μια αρχική απόδειξη ότι το μεταδοτικό χασμουρητό συνδέεται με την ικανότητα των λύκων για ενσυναίσθηση.
«Ίσως η ενσυναίσθηση να είναι παρούσα σε πολύ περισσότερα είδη, απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Teresa Romero, γράφει η MailOnline σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της.