Τον τελευταίο καιρό έχουν «πυκνώσει» οι αντιδράσεις που ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας, είπε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Ask4wind.
Προβληματισμένος γι’ αυτά τα φαινόμενα, ο Παναγιώτης Λαδακάκος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, σημείωσε: «Στόχος είναι να απαντηθούν όσο πιο συνοπτικά και επιστημονικά γίνεται τα fake news που ακούγονται για την αιολική ενέργεια το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα οποία δυστυχώς έχουν φτάσει μέχρι και το Κοινοβούλιο».
Όπως αναφέρει το worldenergynews.gr, είπε ότι εν έτει 2020 η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων υποστηρίζει πως η αιολική ενέργεια είναι το πιο κρίσιμο όπλο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και επομένως των επιπτώσεών της στα οικοσυστήματα.
Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε, ζούμε το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο, με συνέπεια να πρέπει να τεκμηριωθεί ότι έχει νόημα από περιβαλλοντικής σκοπιάς η μαζική εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αλλά και να διασαφηθεί η επίδρασή τους με τη βιοποικιλότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Λαδακάκο, η πρωτοβουλία της ΕΛΕΤΑΕΝ έρχεται σε μία συγκυρία όπου ναι μεν αναπτύσσονται νέες εγκαταστάσεις, την ίδια όμως στιγμή παρατηρείται να «πυκνώνουν» οι αντιδράσεις σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όπως πρόσθεσε, εν μέρει αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το ότι δημιουργούνται περισσότερα πάρκα, ενώ δεν αναιρεί το γεγονός ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία η κοινή γνώμη είναι υπέρ της αιολικής ενέργειας, όπως δείχνουν πανελλαδικές δημοσκοπήσεις.
Υπέρ της αιολικής ενέργειας η κοινή γνώμη
Ωστόσο, αυτό που είναι ανησυχητικό είναι πως αλλάζει ο χαρακτήρας των αντιδράσεων, οι οποίες πλέον δεν περιορίζονται στη νομική προσφυγή εναντίον μίας επένδυσης. «Αντίθετα, βλέπουμε να πυκνώνουν οι έντονες διαμαρτυρίες από μικρές μειοψηφίες, οι οποίες καταφεύγουν σε μεθόδους που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας. Αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να απασχολήσουν και την πολιτεία, γιατί δεν είναι δυνατόν να εμποδίζονται επενδύσεις που έχουν χρειαστεί 10-15 χρόνια για να λάβουν το σύνολο των αδειών, ενώ πολλές φορές έχουν δικαιωθεί μέχρι και στο ΣτΕ», πρόσθεσε.
Στοιχείο που προβληματίζει επίσης τον κλάδο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι πλέον προκαλούνται αντιδράσεις και για μικρομεσαία έργα, και όχι για μεγάλα πάρκα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, όπως επισήμανε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι διαμορφώνεται ως άποψη το γενικό “όχι” στην αιολική ενέργεια, αφού βλέπουμε διαμαρτυρίες π.χ. για μονάδες με μόλις τρεις ανεμογεννήτριες», είπε.
Επιστημονικό υλικό
Παρουσιάζοντας την καμπάνια, ο κ. Παπασταματίου σημείωσε ότι το αναλυτικό φυλλάδιο περιλαμβάνει επιστημονικό υλικό το οποίο απευθύνεται σε αυτούς που θα θελήσουν να αφιερώσουν χρόνο για να το μελετήσουν. «Ως ΕΛΕΤΑΕΝ, αντιμετωπίζουμε έτσι κι αλλιώς την αντικειμενική δυσκολία ότι στον κλάδο μας εμπλέκονται τεχνικά και δύσκολα ζητήματα, που είναι δύσκολο να επικοινωνηθούν στο ευρύ κοινό», τόνισε. Όπως συμπλήρωσε, στο ίδιο πνεύμα κινείται και το συνοπτικό φυλλάδιο.
Το αναλυτικό φυλλάδιο θα σταλεί άμεσα ταχυδρομικά σε 1.000 παραλήπτες, μεταξύ των οποίων σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς σε επιστήμονες από τους χώρους της βιοποικιλότητας, της ενέργειας και της υγείας, με τους οποίους προσδοκά η Ένωση να ανοίξει διάλογο. Επίσης, εντός των επόμενων ημερών θα «βγει στον αέρα» και η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας.