Ναρκωμένοι, δεμένοι και κλεισμένοι σε ενισχυμένα κλουβιά. Είναι σίγουρα μια δυσάρεστη εικόνα για μια αγέλη σπάνιων ελεφάντων, είναι όμως και η λύση που τους έσωσε τη ζωή.
Οι ελέφαντες έκαναν επιδρομές σε φάρμες και καλλιέργειες σε χωριά της Ακτής Ελεφαντοστού, προκαλώντας φόβους πως οι αγρότες θα τους πυροβολούσαν για να απαλλαγούν από αυτούς.
Έτσι, σύμφωνα με τη Daily Mail, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων έστησε ολόκληρη επιχείρηση για τη σωτηρία τους και την προστασία των αγροτών με τη μόνη ενδεδειγμένη λύση: μεταφέροντάς τους 400 χιλιόμετρα μακριά.
Η αποστολή που ανέλαβε η οργάνωση IFAW- International Fund for Animal Welfare δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς τα πυκνά δάση όπου ζουν οι ελέφαντες έκρυβαν καλά τα ίχνη τους.
Πιστεύεται πως μόλις 100.000 τέτοιοι ελέφαντες έχουν μείνει στη φύση καθώς η υλοτομία και η εξόρυξη τους έχει αναγκάσει να απομακρυνθούν από το φυσικό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις με τους γεωργούς.
Αντίθετα από τους μεγαλύτερους ελέφαντες της σαβάνα, οι ελέφαντες αυτοί ζουν μόνο στη ζούγκλα στην κεντρική και δυτική Αφρική, που μαστίζεται από τις ένοπλες συγκρούσεις αλλά και τη βαριά βιομηχανία.
Η οργάνωση εντόπισε τους ελέφαντες μέσα στη ζούγκλα και τους αναισθητοποίησε με βέλη. Ανοίγοντας δρόμο ανάμεσα στα δέντρα οι ειδικοί έβαλαν τους ναρκωμένους ελέφαντες πάνω σε τρέιλερ και στη συνέχεια τους μετέφεραν με έναν τεράστιο γερανό πάνω σε ένα τεράστιο όχημα.
«Δεν υπάρχει τρόπος να κάνουμε μια συνηθισμένη επιχείρηση διάσωσης ελέφαντα εδώ, όπως κάνουμε στη σαβάνα», εξήγησε ο Δρ Andre Uys, μέλος της οργάνωσης και συντελεστής της επιχείρησης, «τα δέντρα συγκροτούν θόλο ύψους 60 μέτρων, είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουμε ελικόπτερο. Θα είναι μια επιχείρηση μαμούθ».
Η οργάνωση φιλοδοξεί να σώσει περίπου 12 ελέφαντες οι οποίοι θα βρουν νέο σπίτι στο Εθνικό Πάρκο Azagny και θα σηματοδοτηθούν με κολάρα GPS για να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους.
Η ίδια η κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού ζήτησε τη βοήθεια της οργάνωσης για να γλιτώσει τους ελέφαντες από βέβαιο θάνατο.
«Ο ελέφαντας αποτελεί το εθνικό έμβλημα της Ακτής Ελεφαντοστού. Αυτός είναι ο λόγος που οι χωρικοί ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της ιβοριανής κυβέρνησης να βρεθεί μια λύση καλύτερη από την εξόντωσή τους», εξήγησε η διευθύντρια της IFAW Céline Sissler-Bienvenu.
«Αν είναι να σώσουμε αυτούς τους ελέφαντες πρέπει να δράσουμε τώρα, στην περίοδο της ξηρασίας. Η επιχείρηση θα λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα και θα συμβάλει στην ασφάλεια και την ευημερία των ζώων και των ανθρώπων», πρόσθεσε.
Ο αριθμός των ελεφάντων που θα πρέπει να απομακρυνθούν δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί και οι επιστήμονες επιχειρούν να τον προσδιορίσουν καταγράφοντας… αυτά που αφήνουν πίσω τους σε κάθε περιοχή!
Το 2009 η IFAW απομάκρυνε 83 ελέφαντες που αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο εξόντωσης στο Μαλάουι.
Αν θέλετε να συνεισφέρετε διαβάστε εδώ.
Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο