Το πράσινο φως για την απόρριψη του νερού στον ωκεανό από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα έδωσαν αμερικάνοι ειδικοί, εάν ικανοποιηθούν ορισμένες συστάσεις.

Οι ειδικοί σε πυρηνικά ζητήματα έχουν προσληφθεί από την Tepco προκειμένου να συμβάλουν στη διαχείριση του προβλήματος και εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί σχετικά με τους φόβους που έχουν εκφραστεί.

Ο Λέικ Μπάρετ πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ σε θέματα διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων, σημείωσε ότι η εταιρεία θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώσει τον κόσμο για τα σχέδια αυτά προκειμένου να αμβλύνει τις ανησυχίες που υπάρχουν όσον αφορά στην υγεία και στο περιβάλλον

«Το άκρως μολυσμένο νερό πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία καθαρισμού και στην συνέχεια η Ιαπωνία θα αποφασίσει τι θα κάνει», εξήγησε ο Μπάρετ. Επιπλέον δήλωσε ότι η προσωπική του άποψη είναι πως πιθανότατα θα απορριφθεί στη θάλασσα.

Από την άλλη, ο Ντέιλ Κλάιν, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής συμφώνησε υπογραμμίζοντας ότι το νερό δεν μπορεί να παραμείνει αιωνίως στις δεξαμενές αποθήκευσης.

Και οι δύο ειδικοί μίλησαν για δυσανάλογη παρουσίαση του θέματος από τα ΜΜΕ, κάτι που προκάλεσε αβάσιμες ανησυχίες.

«Το νερό είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι άνθρωποι ανησυχούν για το τίποτα. Τώρα, τα επίπεδα είναι τόσο χαμηλά, που δεν θα έπρεπε να ανησυχούν τόσο», σημείωσε ο Μπάρετ. «Η αντίληψη που επικρατεί όσον αφορά στο πρόβλημα του νερού ξεπερνάει κατά πολύ αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει από τεχνικής και επιστημονικής άποψης», πρόσθεσε.

Βέβαια και οι δύο άσκησαν κριτική στη διαχειρίστρια εταιρεία για την καθυστέρηση ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα που λάμβανε στη Φουκουσίμα.

Οι δηλώσεις των αμερικανών ειδικών έρχονται να υποστηρίξουν αυτές που έκανε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε το Σάββατο, ο οποίος σημείωσε ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» ενώπιον της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, προτού το Τόκιο επιλεγεί για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ωστόσο εκ των υστέρων αξιωματούχος της Tepco δήλωσε ενώπιον στελεχών αντιπολιτευόμενου κόμματος ότι «το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό φέρεται ότι ξεπερνάει όλες τις προβλέψεις της Tepco και δεν είναι υπό έλεγχο», αναιρώντας τις δηλώσεις του Άμπε.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίγκε Σούγκα και η Tepco αντέδρασαν αμέσως, διαψεύδοντας τα λεγόμενα του αξιωματούχου.