Τέσσερις στους δέκα νέους θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και διενεργήθηκε σε περισσότερους από 10.000 νέους ηλικίας 18-25 ετών σε 22 χώρες στους οποίους ζητήθηκε να επιλέξουν πέντε σοβαρά ζητήματα από έναν κατάλογο που περιελάμβανε 23.

Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο το 41% επέλεξε την κλιματική αλλαγή, δεύτερη με 36% ήρθε η μόλυνση και τρίτη η τρομοκρατία με 31%. Ωστόσο σε εθνικό επίπεδο πρώτες στον κατάλογο με τις ανησυχίες των νέων έρχονται η διαφθορά, η μόλυνση, η οικονομική αστάθεια και η ανισότητα στα εισοδήματα, με την κλιματική αλλαγή να βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

«Για τους νέους ανθρώπους η κλιματική κρίση είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής τους», σχολίασε ο Κούμι Νάιντου απερχόμενος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πρόκειται για μια έκκληση προς τους διεθνείς ηγέτες για να αναλάβουν ακόμη πιο αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική έκτακτη ανάγκη», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όταν ρωτήθηκαν ποιος θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος, το 54% απάντησε οι κυβερνήσεις, το 28% τα άτομα και το 14% οι επιχειρήσεις. Εξάλλου το 63% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρότερα υπόψη τους την ευμάρεια των πολιτών.

Προσφυγές

Εξάλλου σήμερα δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί 16 παιδιά από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, απέστειλε επιστολή στις κυβερνήσεις της Νορβηγίας και του Καναδά.

Η στήριξη των χωρών αυτών στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά αναφέρονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών, τονίζεται στην επιστολή.

Ανάμεσα στα 16 αυτά παιδιά είναι και η 14χρονη Αμερικανίδα ακτιβίστρια Αλεξάντρια Βιγιασενόρ, η οποία τον Σεπτέμβριο προσέφυγε στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών εναντίον πέντε χωρών για τις εκπομπές τους διοξειδίου του άνθρακα.

Στο μεταξύ χθες Δευτέρα οι Φιλιππίνες έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διήρκησε τέσσερα χρόνια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή και τη συμβολή 47 εταιρειών με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε αυτές τις επιπτώσεις.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Φιλιππίνων, που άκουσε τις μαρτυρίες επιζώντων από τυφώνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες συνέβαλαν ξεκάθαρα στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Βάσει των στοιχείων οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων μπορούν να θεωρηθούν νομικά και ηθικά υπεύθυνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.