Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην Κίνα ένα απολίθωμα του παλαιότερου γνωστού προγόνου των σημερινών αρουραίων-ένα ευκίνητο τρωκτικό που μπορούσε να σκαρφαλώνει σε δέντρα, να τρυπώνει παντού και να τρώει σχεδόν τα πάντα.
Η Κινεζική Ακαδημία Γεωλογικών Επιστημών, έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του προϊστορικού αρουραίου, ο οποίος υπολογίζεται πως είχε μήκος 17 εκατοστών και ζύγιζε 80 γραμμάρια.
Το νέο είδος ονομάζεται Rugosodon eurasiaticus και χάρη στις προσαρμοστικές του ικανότητες διέθετε ευλύγιστες αρθρώσεις για να κινείται με άνεση, καθώς και κοφτερά δόντια για να καταβροχθίζει σχεδόν ο,τιδήποτε. Η προσαρμοστικότητά του αυτή του χάρισε τον τίτλο ενός από τα πιο μακρόβια θηλαστικά στην ιστορία, καθώς πιστεύεται πως το είδος υπάρχει εδώ και 160 εκατομμύρια χρόνια, ενώ επέζησε και της εποχής των δεινοσαύρων, μέχρι να δώσει τη σκυτάλη στα σημερινά τρωκτικά.
Η ανάπτυξη και η διαφοροποίησή τους δημιούργησε διάφορες υπο-ομάδες, από τις οποίες άλλες είχαν προσαρμοστεί με την πάροδο των γενεών στη ζωή στα κλαδιά και άλλες στη ζωή στο έδαφος. Η επίκτητη ικανότητα να μπορούν να γυρίζουν τα πίσω πόδια τους σε εύρος σχεδόν 360 μοιρών, τους χάρισε εξαιρετική ευλυγισία και προσαρμοστικό πλεονέκτημα.
Τα απολιθώματα χρονολογούνται την εποχή του Ιουρασίου και συγκεκριμένα του Σχηματισμού Tiaojishan, στην ανατολική Κίνα. Τέλος, για την ιστορία, το όνομα του είδους προέρχεται από τη λατινική λέξη “rugosus” (που σημαίνει “ρυτίδες”, εξαιτίας των ρυτίδων που φαίνεται να έχει η έκφρασή του) και την ελληνική “οδόντας”.