Από τη δράση «Πράσινες Γειτονιές» που παρουσίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 350 πολίτες.
Η δράση συνίσταται σε παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν αρχικά σε 70 έως 80 κτήρια σε δύο γειτονιές της Αθήνας, με σκοπό τη δημιουργία κτηρίων χαμηλής ή και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και τη βελτίωση του μικροκλίματος με τη δημιουργία φαινομένου όασης στην περιοχή.
Τα έργα αναβάθμισης στα κτήρια θα γίνουν με τη χρήση υλικών, τεχνικών και μεθοδολογιών, που παρουσιάζουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος και σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα οδηγήσουν σε μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο.
Ακόμη, προβλέπεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και του νερού.
Παράλληλα, θα γίνει περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής, με σκοπό τη βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος, με έργα αύξησης του πράσινου και διευκόλυνσης της κίνησης του αέρα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά είναι δύο φορές πιο ενεργοβόρα σε σύγκριση με αυτά των βορειοευρωπαίων.
Ήδη, επτά κλαδικές ενώσεις συμμετέχουν στο έργο, χορηγώντας έκπτωση έως και 50% στην τιμή των παρεχόμενων υλικών και υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, οι σχετικές εθελοντικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί είναι με:
– την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών υαλοπινάκων (Π.Ο.Ε.Β.Υ.) με χορήγηση έκπτωσης 35%.
– τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ανώνυμων, Περιορισμένης Ευθύνης & Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) με χορήγηση έκπτωσης 25%.
– τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης με χορήγηση έκπτωσης 30%.
– τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Διανομέων Εξηλασμένης (ΣΥ.ΠΑ.Δ.Ε.) πολυστερίνης με χορήγηση έκπτωσης 50%
– την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου (Ε.Ε.Α.) με χορήγηση έκπτωσης 25%.
– τον Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών με χορήγηση έκπτωσης που ποικίλει ανά είδος προϊόντος.
– τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών με χορήγηση έκπτωσης 25%.
Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) από την πλευρά του, ως φορέας υλοποίησης, θα πιστοποιήσει την απόδοση και ενεργειακή συμπεριφορά των κατασκευών, θα παρέχει τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη προς τους τελικούς καταναλωτές και θα προχωρήσει σε συγκριτική αξιολόγηση.
Τα έργα θα σχεδιαστούν, κατόπιν διαγωνισμού, από νέους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Προς το παρόν, υποψήφιες είναι δύο περιοχές, το Οικοδομικό Τετράγωνο 639 στο Δήμο Αιγάλεω και ένα οικιστικό συγκρότημα στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας, όπου έχει γίνει σχετική προεργασία για την οργάνωση του έργου. Το οικιστικό συγκρότημα του Δήμου Αιγάλεω ( περιβάλλεται από τις οδούς Ρήγα Φεραίου, Αττάλειας, Ραιδεστού, και Λοχία Μπάτη) αποτελείται από 4 τριώροφα κτίρια, συνολικού εμβαδού 3.720 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ο περιβάλλον δημόσιος χώρος είναι συνολικής επιφάνειας 2.500 τετραγωνικών μέτρων.
Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και έχουν παραχωρηθεί στους χρήστες από το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του σχεδιασμού των έργων υπολογίζεται σε περίπου 6 έως 8 μήνες και η σταδιακή υλοποίησή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίοδο 10 έως 16 μηνών και 12 έως 18 μηνών, αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές με ενεργειακά φτωχά χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, υπάρχει πρόνοια για μελλοντική χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ επέκτασης του προγράμματος σε ορεινά χωριά, λιμάνια, παραδοσιακούς οικισμούς και αλλού.