Ένα φυτό έβγαλε την πρώτη selfie του βοτανικού κόσμου, κάτι που θα το μετατρέψει σίγουρα στον πρώτο μη ανθρώπινο influencer του Instagram!
Χρησιμοποιώντας τη δική της ενέργεια, η φτέρη που ονόμασαν «Pete» τράβηξε πρόσφατα μια φωτογραφία της μέσω ψηφιακής κάμερας.
Πλέον το φυτό τραβά μία φωτογραφία του ανά 20 δευτερόλεπτα, εντυπωσιάζοντας τους ερευνητές, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες τους.
Κι ενώ το πράγμα μοιάζει με φτηνό μαρκετίστικο κόλπο, για την επιστήμη είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς μπορεί να φέρει την επανάσταση σε πολλούς τομείς προστασίας και διατήρησης της φύσης.
Ο Pete είναι λοιπόν τμήμα ενός εξελισσόμενου πειράματος της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου στον τοπικό ζωολογικό κήπο που επιστρατεύει φυσιολογικές διαδικασίες για την παραγωγή ενέργειας.
Μια σειρά από διαφορετικά βακτήρια, μύκητες και άλλοι μικροοργανισμοί ζουν στο χώμα γύρω από τις ρίζες του φυτού και τρέφονται από τη βιοΰλη που απελευθερώνει εκείνο στο χώμα. Όταν τα βακτήρια διασπούν τη βιοΰλη, ηλεκτρόνια απελευθερώνονται ως υποπροϊόν, τα οποία συλλέγονται από τα κύτταρα του φυτού.
Αυτή η ενέργεια είναι τις περισσότερες φορές αρκετή για να τροφοδοτήσει έναν μικρό λαμπτήρα LED (σαν τα πειράματα με την πατάτα που κάνουν στο σχολείο), το πείραμα κατάφερε ωστόσο να χρησιμοποιήσει την ενέργεια για να κάνει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή να δουλέψει. Μια ειδική και πολύ χαμηλής ενέργειας μηχανή που έφτιαξε η εταιρία τεχνητής νοημοσύνης Xnor.ai.
Οι ερευνητές ελπίζουν η μικρή αυτή τομή να χρησιμοποιηθεί για το καλό της φύσης, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για αυτοτροφοδοτούμενα συστήματα ελέγχου που δεν έχουν καμία φυσική εξάρτηση από τις ανθρώπινες τεχνολογίες (μπαταρίες, ηλιακά πάνελ κ.λπ.)…