Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε την Τετάρτη η Αυστραλία, κατηγορώντας την Ιαπωνία για τη διεξαγωγή εμπορικής φαλαινοθηρίας υπό τον μανδύα επιστημονικής έρευνας.
Η Αυστραλία κατήγγειλε στο Δικαστήριο ότι αντιτίθεται στην εμπορική φαλαινοθηρία «είτε αυτή διεξάγεται με την πρόφαση της επιστημονικής έρευνας είτε όχι», ενώ κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση για τη φαλαινοθηρία του 1946, καθώς σκοτώνει φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς, προβαίνοντας σε «παράνομη επιστημονική έρευνα».
Επιπλέον η Αυστραλία υποστηρίζει ότι το Τόκιο δεν μπορεί να στηριχθεί στο άρθρο 8 της Σύμβασης το οποίο παραχωρεί περιορισμένα δικαιώματα φαλαινοθηρίας για ερευνητικούς σκοπούς, διευκρινίζοντας ότι η θανάτωση του υποκειμένου που ερευνάται θα έπρεπε να είναι η τελευταία λύση και όχι η πρώτη επιλογή.
Τα τελευταία χρόνια στο νότιο ημισφαίριο έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ ακτιβιστών της οργάνωσης Sea Shepherd και των ιαπωνικών φαλαινοθηρικών.
Η Νορβηγία και η Ισλανδία επίσης επιδίδονται επίσης σε εμπορική φαλαινοθηρία, ωστόσο δεν έχουν υπογράψει το μορατόριουμ της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC).
Σύμφωνα με τον Bill Campbell, μέλος της νομικής ομάδας που εκπροσωπεί την Αυστραλία στο Διεθνές Δικαστήριο, αν όλα τα μέρη της Σύμβασης του 1946 για τη φαλαινοθηρία σκότωναν τόσες φάλαινες όσες η Ιαπωνία, κάθε χρόνο θα σφαγιάζονταν 83.000 ρυγχοφάλαινες.
Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Koji Tsuruoka, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Αυστραλίας δεν έχουν καμία βάση και ότι το ερευνητικό πρόγραμμα της χώρας του δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία. Επιπλέον ανέφερε ότι το Τόκιο είναι περήφανο για την παράδοσή του να ζει σε αρμονία με τη φύση.
Πηγή: econews.gr