Μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου θα είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν οι αστροναύτες που θα επιχειρήσουν ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής στον Άρη. Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, σε ένα μόνο ταξίδι, οι κοσμοναύτες θα δεχτούν δόση ακτινοβολίας που αντιστοιχεί στο 60% της μέγιστης που επιτρέπεται να δεχτεί σε ολόκληρη τη ζωή του ένας αστροναύτης!
Για την πραγματοποίηση της μελέτης, οι ερευνητές του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο, εξέτασαν τα στοιχεία που συνέλεξε το Curiosity αναφορικά με τα σωματίδια που το βομβάρδιζαν όσο κράτησε το ταξίδι του από τη Γη στον «κόκκινο πλανήτη».
Για να ολοκληρώσει το ταξίδι του, το ρόβερ της NASAχρειάστηκε 253 μέρες, με τη μέση δόση ακτινοβολίας να ισοδυναμεί με 1,84 milliSieverts (mSv) τη μέρα ή περίπου όση δέχεται ένας άνθρωπος που κάνει μια ολόσωμη αξονική τομογραφία κάθε πέντε μέρες. Έτσι, εάν οι αστροναύτες χρειαστούν 360 μέρες για να πάνε στον Άρη και να γυρίσουν, θα δεχτούν συνολικά δόση περίπου 660 mSv.
Πρόκειται για το 60% της μέγιστης ακτινοβολίας που μπορεί να δεχτεί ένας επαγγελματίας αστροναύτης σε ολόκληρη τη ζωή του και κυμαίνεται από 800 έως 1.200 mSv και η οποία ισοδυναμεί με αύξηση 3% έως 5% του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου. Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται και η ακτινοβολία που θα δεχτούν στην επιφάνεια του πλανήτη. Αν συμπεριλάβουμε και αυτήν, τότε η ακτινοβολία θα ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας, με τις πιθανότητες εμφάνισης θανατηφόρου καρκίνου να αυξάνονται δραματικά.
Τα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης, δημιουργούν στους μηχανικούς την υποχρέωση να επενδύσουν το διαστημικό σκάφος μιας μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής με έξτρα «ασπίδες» κατά της ακτινοβολίας. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι ακόμα αυτές δεν θα κρατήσουν μακριά μερικά από τα πιο επικίνδυνα σωματίδια.
Μια λύση στο πρόβλημα, θα ήταν η συντόμευση του ταξιδιού, κάτι που με την υπάρχουσα τεχνολογία είναι αδύνατο. Βέβαια, οι νέοι τύποι πυραύλων που αναπτύσσονται τώρα, δεν αποκλείεται να μειώσουν τη διάρκεια του ταξιδιού σε μερικές εβδομάδες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ακτινοβολία χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Από τη μία, έχουμε τα σωματίδια που εκπέμπει ο Ήλιος και από την άλλη αυτά που έρχονται από άλλες γαλαξιακές πηγές εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Τέτοιες είναι οι εκρήξεις σούπερνοβα και οι μαύρες τρύπες.
Οι κοσμικές αυτές ακτίνες έχουν υψηλότερη ενέργεια και συνεπώς είναι πιο επικίνδυνες για να προκαλέσουν μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό μέσα στα κύτταρα των έμβιων οργανισμών. Στη Γη οι άνθρωποι και τα ζώα προστατεύονται αρκετά από την πυκνή ατμόσφαιρα και το γήινο μαγνητικό πεδίο.