Την ώρα που ευρωπαϊκές και κυρίως γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις προελαύνουν στο Μάλι, η ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης στις φτωχές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής φαντάζει επιτακτικότερη από ποτέ.
Ωστόσο όπως αναφέρει ο Δρ. Κρις Ρέιτζ του Ινστιτούτου Παγκοσμίως Πόρων κατονομάζει μια απλή, αλλά αδοκίμαστη λύση: την αγροδασοπονία.
«Η αγροδασοπονία είναι το μέλλον της γεωργίας στις άνυδρες και ημιάνυδρες περιοχές» δήλωσε ο Ρέιτζ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όπως λέει ο ειδικός πρέσβης του ΟΗΕ για την περιοχή Ντένις Γκάριτυ, οι ανθρωπιστικές κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική συνδέονται συχνά με εθνικές και θρησκευτικές εντάσεις, ενώ οι βασικές αιτίες είναι οι ξηρασίες, η έλλειψη τροφίμων και η φτώχεια.
«Οι εκδηλώσεις τρομοκρατίας συμπίπτουν με τις άνυδρες περιοχές της Αφρικής, οι οποίες βρίσκονται στον “πάτο” του δείκτη εξέλιξης και στον πάτο του υδρολογικού δείκτη» προσθέτει ο Γκάριτυ.
Η αγροδασοκομία παρουσιάζεται ως αποτελεσματική και ολιστική λύση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φύτευση δέντρων μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη εκμετάλλευση της γης σε άνυδρες και ημιάνυδρες περιοχές.
Για παράδειγμα, οι αγρότες του Νίγηρα απέκτησαν πέντε εκατομμύρια εκτάρια ανεκμετάλλευτης γης μέσω της «αναζωογόνησης και πολλαπλασιασμού πολύτιμων δέντρων που είχαν ήδη ρίζες στο έδαφος» με αποτέλεσμα να κερδίσουν 500.000 επιπλέον τόνους τροφής ετησίως.
Μάλιστα, ένας αγρότης είδε το εισόδημά του να αυξάνεται από 107 ευρώ ετησίως σε 21.000 ευρώ. Στόχος είναι η αναβίωση παραδοσιακών καλλιεργειών στην περιοχή, όπως αυτή του μπαομπάμπ, τα φύλλα του οποίου είναι πλούσια σε Βιταμίνες Α και C και περιέχουν ένα ευρύ φάσμα αμινοξέων.
Επίσης, ο κορμός του συγκεκριμένου δέντρου μπορεί να συντηρήσει μέχρι 10.000 λίτρα νερού για αρκετούς μήνες, ιδιότητα πολύτιμη για τους μήνες της ξηρασίας. Εκτός του μπαομπάμπ και αναπτύσσεται η καλλιέργεια και άλλων τοπικών δέντρων όπως η μορίνγκα.
Πηγή: econews.gr