Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences και στην οποία συμμετέχουν δύο Έλληνες επιστήμονες δείχνει ότι στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπως η τροπόσφαιρα, επιβιώνουν μικροοργανισμοί που συναντώνται στο έδαφος, γεγονός που έχει κλιματικές προεκτάσεις.
Το εύρημα των επιστημόνων είναι σημαντικό για τρεις λόγους: Σωματίδια όπως είναι η σκόνη και οι μικροοργανισμοί συμβάλλουν στη διαμόρφωση των νεφών, καθώς γύρω τους σταθεροποιούνται σταγονίδια νερού ή κρυστάλλων πάγου, και κατά συνέπεια συμβάλλουν στις βροχοπτώσεις.
Δεύτερο, η έρευνα υποστηρίζει ότι τα βακτήρια ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις παρασυρόμενα από αέριες μάζες σε μεγάλα υψόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι αφρικανική σκόνη θα μπορούσε να κατακάτσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, διασχίζοντας τον Ατλαντικό σε περίπτωση ενός τυφώνα, όπως ο Σάντι. Το εύρημα αυτό μπορεί να αλλάξει την εικόνα που έχουν οι επιστήμονες για τη διάδοση των βακτηρίων, αλλά και των ασθενειών σε όλο τον κόσμο.
Τρίτον, τα βακτήρια ίσως πρέπει να ενσωματωθούν στα κλιματικά μοντέλα και ιδίως σε αυτά που εξετάζουν τις διαφοροποιήσεις στη σύνθεση και την ποσότητα των νεφών σε έναν κόσμο που υπερθερμαίνεται. Κι αυτό διότι ορισμένα σύννεφα θερμαίνουν την ατμόσφαιρά και άλλα την ψύχουν αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία.
Το μεγάλο ερώτημα όπως το θέτει ο Αθανάσιος Νένες, καθηγητής επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας στο Georgia Tech είναι «εάν και πώς οι ζωντανοί οργανισμοί επηρεάζουν τα σύννεφα, τον υδρολογικό κύκλο και το κλίμα συνολικά».
Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι στις περιοχές πάνω από τους ωκεανούς είναι συχνότερα τα θαλάσσια βακτήρια, ενώ πάνω από τη στεριά είναι συχνότερα τα βακτήρια του εδάφους. Ορισμένες ομάδες βακτηρίων ήταν ωστόσο παρούσες στα περισσότερα δείγματα, ενώ δεν έλειψαν ακόμα και κολοβακτηρίδια που προέρχονται από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.
Συνολικά, το 20% του συνόλου των αιωρούμενων σωματιδίων στα δείγματα αντιστοιχούσαν σε βιώσιμα κύτταρα μικροβίων, αναφέρουν οι ερευνητές.
Με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών και Μηχανικών και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Georgia Institute of Technology, δήλωσε πως «δεν περίμεναμε να βρούμε τόσους μικροοργανισμούς στην τροπόσφαιρα».
Οι μικροοργανισμοί μπορούν να λειτουργούν ως πυρήνες πάνω στους οποίους συγκεντρώνονται μόρια νερού και σταδιακά σχηματίζουν σύννεφα, σταγόνες βροχής ή χιονονιφάδες.
Άγνωστο παραμένει επίσης το κατά πόσο αυτά τα αιωρούμενα βακτήρια παραμένουν μεταβολικά ενεργά στην τροπόσφαιρα. Το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα από τα βακτήρια που βρέθηκαν στα δείγματα μπορούν να μεταβολίζουν οργανικές ενώσεις που αφθονούν στην ατμόσφαιρα.
Πηγή: econews.gr