Δέσμη δράσεων, αλλά και η δυνατότητα λήψης συμπληρωματικών μέτρων άμεσου αλλά και μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού φαινομένου επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας λόγω των αυξημένων επιπέδων σε αιωρούμενα σωματίδια εξαιτίας της καύσης βιομάζας στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, συζητήθηκε σήμερα στην πρώτη ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στη δέσμη των δράσεων περιλαμβάνονται η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς επίσης και ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης, με παράλληλες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εξετάζονται ήδη οι τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. σε Αυστρία, Νορβηγία, Γερμανία κλπ.), σχετικά με τα υλικά της καύσης τζακιών και ξυλοσομπών με ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό υγρασίας, ποιοτικός έλεγχος πέλετ κ.λπ., αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των τζακιών και ξυλοσομπών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, ως προς τις εκπομπές ρύπων.
Τη συζήτηση συντόνισε η γ.γ. Περιβάλλοντος, Μάρω Ευαγγελίδου, παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, ενώ συμμετείχαν ο γ.γ. Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μωυσής Κουρουζίδης, στελέχη των αρμόδιων Δ/νσεων των υπουργείων ΠΕΚΑ και Υγείας, των Διευθύνσεων Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ) και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αρμόδιοι επιστήμονες και καθηγητές του Πολυτεχνείου και της Ιατρικής.
Σύμφωνα με τη Γ.Γ. Περιβάλλοντος, για το μακροχρόνιο σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με εσωτερικοποίηση του περιβαλλοντικού κόστους και γνώμονα την παράμετρο της αειφορίας καθώς και της μακροχρόνιας χρήσης των φυσικών πόρων.
Κατά πληροφορίες, από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας κατά τη σύσκεψη υποστήριξε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας είναι σημαντικότερο από εκείνο του λαθρεμπορίου καυσίμων και τέθηκε επίσης το ενδεχόμενο της πρότασης προς το υπουργείο Οικονομικών για άμεση μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο, ενώ, παράλληλα, προτάθηκε και η διεύρυνση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Τέλος, στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια, κάτι που δεν ισχύει γενικώς με την κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη-μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το υπουργείο Υγείας.
Κατά τη σύσκεψη, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό για τη δημόσια υγεία, καθώς μακροχρόνια υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ως προς το ενδεχόμενο επιδείνωσής του, όπως άλλωστε επεσήμανε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ωστόσο, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάσταση όξυνσης που να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης.