Κάπου 420-350 εκατομμύρια χρόνια πριν, τα χερσαία φυτά ήταν μια σχετικά καινούρια ιστορία για τον πλανήτη Γη.
Οι νέοι εξελικτικοί απόγονοι ήταν όμως μικροί ακόμα, «τα ψηλότερα δέντρα δεν είχαν ύψος παρά μερικά μέτρα», μας λέει το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των ΗΠΑ.
Και τι επικρατούσε τότε; Τα γιγαντιαία μανιτάρια! «Οι αρχαίοι αυτοί οργανισμοί είχαν κορμούς που έφταναν ακόμα και τα 8 μέτρα σε ύψος και το ένα μέτρο σε πλάτος», όπως είχε καταλήξει μελέτη του 2007, όταν τα μυστηριώδη παλαιοντολογικά ευρήματα στη Σαουδική Αραβία υπέδειξαν πως τα πελώρια προϊστορικά απομεινάρια ήταν μύκητες.
«Πρωτοταξίτες» αποκάλεσαν οι επιστήμονες τα προϊστορικά μανιτάρια: «Ένα μανιτάρι 6 μέτρων μοιάζει αρκετά παράξενο στον σύγχρονο κόσμο, τουλάχιστον όμως έχουμε συνηθίσει σε δέντρα αρκετά μεγαλύτερα», είχε πει ο Kevin Boyce, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, «τα φυτά εκείνη την εποχή ήταν μόλις μερικά μέτρα, τα ασπόνδυλα ζώα ήταν μικρά και δεν υπήρχαν ακόμα χερσαία σπονδυλωτά».
Τα απολιθώματα των πρωτοταξιτών ήταν μάλιστα ένα από τα πλέον διαπρεπή μυστήρια της παλαιοντολογίας του τελευταίου 1,5 αιώνα, καθώς τα γνωρίζουμε ήδη από το 1859. Αρκετά πρόσφατα αποκωδικοποιήθηκε όμως η φύση τους και έμαθε ο κόσμος πως οι πελώριοι μύκητες ήταν μανιτάρια, ό,τι ψηλότερο είχε να επιδείξει η Γη. Και όλα έγιναν το 2007, όταν κυκλοφόρησε η μελέτη-σταθμός στο θέμα…