Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τις τρεις Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων σε Φυλή-Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα. Στις αρχές της εβδομάδας δημοσιεύθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου ο διαγωνισμός να αρχίσει στις αρχές του 2013. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο, ενώ τα έργα αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι τα τέλη του 2015 αν δεν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές.
Σε περίπτωση κατά την οποία οι διαδικασίες καθυστερήσουν, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 350 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Ωστόσο, πέρα από αυτό το ποσό, υπάρχει και ο κίνδυνος να βρεθεί ξανά η χώρα με ημερήσια πρόστιμα όπως με τον Κουρουπητό Χανίων.
Ηδη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η απειλή της πληρωμής των προστίμων για τις παράνομες χωματερές επικρέμαται πάνω από την Ελλάδα, αφού έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γεγονός ότι εξακολουθούν είτε να λειτουργούν είτε να μην έχει προχωρήσει η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος σε όσες έκλεισαν.
Επισήμως, όπως αναφέρουν Τα Νέα, στην Ελλάδα έχουν απομείνει γύρω στους 70 ενεργούς Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Πελοπόννησο – υπολογίζονται σε 25 – και ακολουθούν τα νησιά του Νότιου Αιγαίου (10).
Οι λοιποί ΧΑΔΑ κατανέμονται σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Στερεά Ελλάδα, όπου ο αριθμός τους κυμαίνεται από 5 έως 7. Οι ΧΑΔΑ που σχεδόν έχουν αποκατασταθεί εκτιμώνται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, σε περίπου 300.
Σύμφωνα ωστόσο με πηγές από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, στην πραγματικότητα οι παράνομοι ΧΑΔΑ είναι εκατοντάδες αφού «η έλλειψη χωροθετημένων χώρων διαχείρισης απορριμμάτων έχει μετατρέψει ρέματα, λατομεία, δάση και χώρους έξω από κλεισμένους ΧΑΔΑ σε χωματερές».
Ηδη στην Αττική έχει αναβληθεί δύο φορές ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση 12 ΧΑΔΑ επειδή δεν προσήλθαν εργολάβοι αλλά και εξαιτίας των κινητοποιήσεων των μηχανικών. «Τα σκουπίδια είναι χρήμα», λένε όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Το κόστος από τη συνολική διαχείριση – συλλογή και μεταφορά – εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ!