Ορατές είναι ακόμα και σήμερα οι συνέπειες του καταστροφικού τσουνάμι που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Ενάμιση χρόνο μετά, το φονικό τσουνάμι πλήττει έμμεσα την άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, 5.000 μίλια μακριά, καθώς τα συντρίμμια που δημιούργησε στην Ιαπωνία ξεβράζονται σταδιακά στις ακτογραμμές της Αμερικής, μεταφέροντας μαζί τους πολλά ξενικά είδη.
Οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι «ξένοι επισκέπτες» θα καταφέρουν να κυριαρχήσουν, δυσκολεύοντας τα ενδημικά είδη να βρουν τροφή ή ακόμα και σκοτώνοντάς τα.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει περίπου 60 θαλάσσια είδη που κανονικά εντοπίζονται μόνο σε ρηχά νερά γύρω από την Ιαπωνία και κατάφεραν να εισέλθουν στην Αμερική και τον Καναδά ταξιδεύοντας μαζί με τα συντρίμμια του τσουνάμι.
Ανάμεσα σε άλλα είδη μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο αστερίας του Βορείου Ειρηνικού, ο οποίος τρέφεται με οστρακόδερμα και περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 100 χειρότερα ξενικά είδη παγκοσμίως.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όταν οι συγκεκριμένοι αστερίες μεταφέρθηκαν μέσω πλοίου στην Τασμανία, ερήμωσαν τον βυθό καταβροχθίζοντας τα πάντα και στη συνέχεια στράφηκαν στον κανιβαλισμό.
Επίσης, μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει στις ακτογραμμές της Αμερικής ένα καφέ καβούρι που αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς σε βάρος των ενδημικών ειδών, φύκια που «αγκαλιάζουν» τα πλοία και προκαλούν σοβαρές φθορές στον υποθαλάσσιο εξοπλισμό, μπλε μύδια αλλά και στρείδια του Ειρηνικού.
Πηγή: econews.gr