Η Αφροδίτη είναι γνωστή για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνειά της, εξαιτίας της απόστασης από τον ήλιο.
Ωστόσο, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στην ατμόσφαιρά του πλανήτη υπάρχει ένα εξαιρετικά παγωμένο στρώμα. Μάλιστα, η θερμοκρασία του είναι τέτοια ώστε να είναι δυνατό να παγώνει το διοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχει άφθονο και να μετατρέπεται σε χιόνι.
Η ανακάλυψη έγινε από το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος «Venus Express», ενώ τη σχετική δημοσίευση έκαναν ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με επικεφαλής τον Αρνό Μαϊέ στο Journal of Geophysical Research.
Οι ερευνητές μελέτησαν παρατηρήσεις πέντε ετών και ανίχνευσαν ένα παγωμένο στρώμα της ατμόσφαιρας με θερμοκρασία που έφτανε τους περίπου -175 βαθμούς Κελσίου. Είναι πολύ πιο παγωμένο από οποιοδήποτε στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, παρόλο που η Αφροδίτη βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον Ήλιο, συνεπώς δεν θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το στρώμα βρίσκεται σε ύψος 125 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη.
«Εφ’ όσον η θερμοκρασία σε μερικά ύψη πέφτει κάτω από το σημείο πήξης του διοξειδίου του άνθρακα, υποπτευόμαστε ότι σχηματίζεται πάγος διοξειδίου σε εκείνες τις περιοχές της ατμόσφαιρας», δήλωσε ο Μαϊέ. Τέτοια νέφη μικρών σωματιδίων πάγου ή χιονιού από διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να είναι πολύ ανακλαστικά όσον αφορά την ηλιακή ακτινοβολία.
Η μελέτη επίσης ανακάλυψε ότι το παγωμένο στρώμα βρίσκεται σαν «σάντουιτς» ανάμεσα σε δύο σχετικά θερμότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
«Το εύρημα είναι πολύ φρέσκο και πρέπει να το σκεφτούμε καλά για να καταλάβουμε ποιες είναι οι συνέπειές του. Πρόκειται για κάτι ξεχωριστό, που δεν παρατηρείται στις ατμόσφαιρες της Γης ή του Άρη, οι οποίες έχουν διαφορετικές χημικές συνθέσεις και συνθήκες θερμοκρασίας», δήλωσε ο επιστήμονας του Venus Express της ESA Χέκαν Σβέντεμ.