Νέοι κανόνες για τα βιοκτόνα τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη. Θα δώσουν σημαντική ώθηση για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Τα βιοκτόνα είναι αναγκαία για τον έλεγχο των οργανισμών που είναι επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων ή προκαλούν ζημία στα υλικά. Αλλά καθώς οι ιδιότητές τους μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον, χρειάζεται η προσεκτική ρύθμισή τους. Ο νέος κανονισμός για τα βιοκτόνα θα αυξήσει την ασφάλεια των εν λόγω χημικών προϊόντων και θα απλουστεύσει την έγκρισή τους στην αγορά της ΕΕ, βελτιώνοντας την ελεύθερη κυκλοφορία τους στην εσωτερική αγορά.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Janez Potočnik: «Πρόκειται για άλλο ένα βήμα για την κατοχύρωση υψηλού επιπέδου προστασίας στα θέματα της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος Έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα μόνο ασφαλών προϊόντων και ο εξοβελισμός των πιο επικίνδυνων ουσιών από την αγορά μας. Με την απλούστευση της άδειας, ο νέος κανονισμός θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.»
Τα βιοκτόνα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Περιλαμβάνουν τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι ή στα νοσοκομεία, ποντικοφάρμακα, εντομοαπωθητικά, σπρέι και βαφές κατά της μούχλας, δισκία καθαρισμού του νερού και πολλά άλλα προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά έχουν αποτελέσει αντικείμενο ρύθμισης βάσει του δικαίου της ΕΕ από το 1998 και μετά, και από τότε έχουν εγκριθεί σχεδόν χίλια προϊόντα σύμφωνα με την οδηγία για τα βιοκτόνα προϊόντα.
Οι νέες διατάξεις θα μειώσουν επίσης τις δοκιμές σε ζώα, καθιστώντας υποχρεωτική την ανταλλαγή δεδομένων και ενθαρρύνοντας την εφαρμογή πιο ευέλικτων και ενοποιημένων προσεγγίσεων σε θέματα δοκιμών. Μια ειδική πλατφόρμα ΤΠ (το Μητρώο για τα βιοκτόνα προϊόντα) θα χρησιμοποιείται για την υποβολή των αιτήσεων, καθώς και για την καταχώριση των αποφάσεων και τη διάδοση των πληροφοριών στο κοινό.
Η προστασία θα επεκταθεί επίσης με το ρυθμό που η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει πλέον προϊόντα και υλικά που υφίστανται κατεργασία με βιοκτόνα προϊόντα, όπως τα έπιπλα και οι συσκευασίες τροφίμων.
Πηγή: econews.gr