Πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, υπερβολική ξηρασία στην Αφρική και καύσωνας ανά την Ευρώπη ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του καιρού το 2011, που χαρακτηρίζεται ως «χρονιά ακραίων φυσικών φαινομένων»
«Οι άνθρωποι θα θυμούνται αυτή τη χρονιά ως μια ακραία χρονιά σε ό,τι αφορά τον καιρό και το κλίμα», δήλωσε η Τζέσικα Μπλάντεν, κλιματολόγος στην Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ουσιαστικά ήταν χαμηλότερες, κατά μέσον όρο, τον περασμένο χρόνο σε σχέση με το 2010 κυρίως εξαιτίας του φαινομένου Λα Νίνια που σποραδικά προκαλεί ψυχρότερα ρεύματα στον Ειρηνικό.
Το 2011 ήταν θερμότερο από το αναμενόμενο και συγκαταλέγεται στις 15 θερμότερες χρονιές από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.
Η αρκτική περιοχή εξακολουθεί να θερμαίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς–σχεδόν δύο φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο κόσμο– με τον πάγο των θαλασσών να συρρικνούται στο δεύτερο μικρότερο καταγεγραμμένο μέγεθός του.
«Κάθε καιρικό φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα συμβαίνει στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος που αλλάζει. Αυτή η ετήσια έκθεση παρέχει στους επιστήμονες και στους πολίτες μια ανάλυση του τι έχει συμβεί ώστε να μπορέσουμε όλοι να προετοιμαστούμε για το τι πρόκειται να συμβεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κάθριν Σάλιβαν, αναπληρώτρια διοικητής της ΝΟΑΑ.
Στην κεντρική Αγγλία, ο Νοέμβριος του 2011 ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στη Βρετανία από το 1659.
Παράλληλα, ο κίνδυνος πλημμυρών για πολλές αγγλικές κατοικίες κι επιχειρήσεις ενδέχεται να αυξηθεί κατά τέσσερις φορές μέχρι το 2035 αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, προειδοποίησαν σήμερα κυβερνητικοί σύμβουλοι.
Με τις πλημμύρες να συνεχίζουν να σημειώνονται σε πολλά τμήματα της Βρετανίας ύστερα από τον πιο υγρό Ιούνιο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, οι κυβερνητικοί σύμβουλοι για το κλίμα ανακοίνωσαν ότι απαιτείται καλύτερος σχεδιασμός και επενδύσεις για καλύτερη στέγαση σε πεδινές περιοχές.
Η έκθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια ημέρα αφότου ο ΝΟΑΑ δημοσιοποίησε στοιχεία για τις ηπειρωτικές ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, το ίδιο και οι πρώτοι έξι μήνες του 2012.