Δώδεκα εργοστάσια στην ανατολική Κίνα έκλεισαν προσωρινά καθώς διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που ζούσαν σε κοντινή απόσταση από τις βιομηχανίες αυτές είχαν αφύσικα υψηλά ποσοστά μολύβδου στον οργανισμό τους, όπως ανέφερε η Εφημερίδα της Κινεζικής Νεολαίας (Zhongguo Qingnian Bao).
Οι τοπικές αρχές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του γεγονότος, το οποίο ενισχύει τις ανησυχίες των Κινέζων για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τους κινδύνους για την υγεία που συνεπάγεται η ξέφρενη εκβιομηχάνιση.
Τα δώδεκα εργοστάσια –που παράγουν χημικά προϊόντα, ανακυκλωμένο χαρτί ή επεξεργάζονται μέταλλα– έκλεισαν “για να διεξαχθεί έρευνα”, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος της πόλης Σιάν, στην επαρχία Σιανγκσί.
Η υπόθεση ήρθε στο φως τον περασμένο μήνα, όταν σε ένα αγοράκι που ζούσε κοντά στη βιομηχανική ζώνη της πόλης εντοπίστηκε υψηλό ποσοστό μολύβδου. Ακολούθησαν ιατρικές εξετάσεις και σε άλλα παιδιά και βρέθηκαν άλλα 15 με αντίστοιχο πρόβλημα. Ανήσυχοι, οι γονείς ζήτησαν από τις αρχές να κλείσουν τα εργοστάσια.
Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος αφού μπορεί να μπλοκάρει την παραγωγή αιμογλοβίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα όργανα του σώματος. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στη δηλητηρίαση από μόλυβδο.
Ο δήμος υποχώρησε στις πιέσεις των γονέων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαρροή μολύβδου από τη βιομηχανική ζώνη, ενώ υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των εργοστασίων είναι προσωρινό.