Περίπου 150.000 οργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Τόκιο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να θέσει εκ νέου σε λειτουργία το Σαββατοκύριακό έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.
Η διαδήλωση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011.
Οι δρόμοι γύρω από το γραφείο του ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα γέμισαν ανθρώπους όλων των ηλικιών, δύο ημέρες πριν τεθεί ξανά σε λειτουργία ο αντιδραστήρας αρ. 3 του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Όι, το οποίο βρίσκεται στις ακτές της Ιαπωνίας.
Ο Νόντα έχει εγκρίνει την επανέναρξη της λειτουργίας των αντιδραστήρων 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου Όι, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kansai Electric Power Co. Εξάλλου η εταιρεία φέρεται να σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα νο4 στα μέσα Ιουλίου.
Αντιπυρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα στο Τόκιο, όπου χάρη στην πίεση της κοινής γνώμης έχει αποφευχθεί η επαναλειτουργία 50 πυρηνικών αντιδραστήρων μετά το κλείσιμό τους στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου για εργασίες συντήρησης.
Πάντως η συμμετοχή στις διαδηλώσεις αυτές έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στη διαδήλωση της προηγούμενης εβδομάδας πήραν μέρος 45.000 άνθρωποι που ζητούσαν να δοθεί τέλος στη ρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία.
Το αντιπυρηνικό αίσθημα έχει αυξηθεί στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 εξαιτίας των οποίων προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Αν και ο ιάπωνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει τεθεί υπό έλεγχο, το 92% των Ιαπώνων που πήραν μέρος σε μια δημοσκόπηση εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή, όπως ανέφερε η εφημερίδα Tokyo Shimbun σε άρθρο της τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 80% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ της αποδέσμευσης της χώρας από την πυρηνική ενέργεια.
Η ιαπωνική κυβέρνηση από την πλευρά της, αντιμέτωπη με το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πιέζει για την επανέναρξη της λειτουργίας τουλάχιστον κάποιων πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία πριν την καταστροφή του Μαρτίου του 2011 παρήγαγαν περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα.