Το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Υπευθύνων Πεδίου σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη της περιόδου λειτουργίας των προγραμμάτων Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Νέοι επιστήμονες και φυσιολάτρες εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναλαμβάνουν κάθε χρόνο εξειδικευμένους τομείς κάθε περιοχής και δεσμεύονται ηθικά να παραμείνουν για 5 ολόκληρους μήνες δίπλα στις παραλίες ωοτοκίας φροντίζοντας να καταγράψουν και να προστατέψουν την ωοτοκία της Caretta caretta στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της χώρας μας.
Στη Ζάκυνθο, στη Μεσσηνία – Νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος, στην Κορώνη, στο Μαυροβούνι του Γυθείου, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στις νότιες παραλίες της Μεσσαράς στην Κρήτη βρίσκονται οι πιο σημαντικές περιοχές που το απειλούμενο ερπετό της θάλασσας έχει επιλέξει πριν εκατομμύρια χρόνια για να φτιάχνει τις φωλιές του.
Την χρονιά που μας πέρασε, 430 εθελοντές προερχόμενοι από 28 διαφορετικές χώρες του κόσμου με βάση τους επτά Ερευνητικούς Σταθμούς Πεδίου που έχει οργανώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να εντοπίσουν 1.858 φωλιές και να προστατέψουν 1.283 από αυτές, βοηθώντας έτσι 83.332 νεογέννητα χελωνάκια να φτάσουν με ασφάλεια στην θάλασσα!!
Φέτος ήταν η έβδομη φορά που οργανώθηκε αυτό το σεμινάριο και έδωσε την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις και γνώσεις μεταξύ των Υπευθύνων Πεδίου και των στελεχών του Συλλόγου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επικοινωνία με τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα με τον Δημήτρη και την Άννα Μαργαριτούλη που πριν 30 χρόνια ξεκίνησαν τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας θέτοντας τις βάσεις για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό εθελοντικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που κατορθώνει να παρέχει περίπου 20.000 εθελοντικές «εργατοημέρες», όχι μόνο στην προστασία της απειλούμενης Καρέττα αλλά και τη διατήρηση του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος και των παράκτιων οικοσυστημάτων της πατρίδας μας.
Οι φωλιές των θαλασσίων χελωνών Caretta caretta για το 2011 εκτιμάται ότι έφτασαν τις 2.247 και μπορείτε να δείτε την κατανομή τους σε αυτό το τρίλεπτο video: