Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εκπαίδευσαν μία αράχνη να πηδάει λαμβάνοντας τη σχετική εντολή. Η αράχνη, ονόματι Κιμ, μπορεί να διανύσει στο άλμα της έξι φορές το μήκος του σώματός της.
Όπως σημειώνει το BBC, οι ερευνητές φιλοδοξούν η κατανόηση των «μυστικών» των εκπληκτικών αλμάτων να συμβάλλει στη δημιουργία μίας νέας γενιάς ρομπότ, με έμπνευση από τη φύση.
Είναι γνωστή η ικανότητα της αράχνης Phidippus regius να κάνει άλματα ακριβείας για να αρπάξει το θήραμά της, συνήθως έντομα και μικρά ασπόνδυλα.
Είναι ένα από τα χιλιάδες είδη αράχνης σε όλο τον κόσμο που κυνηγούν με ενεργό τρόπο και δεν «συλλαμβάνουν» τα θηράματά τους σε ιστό. Έχουν εξαιρετική όραση, με τέσσερα μεγάλα μάτια μπροστά και τέσσερα μικρότερα στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους.
Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε την αράχνη με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, για να ανακαλύψει τα μυστικά της εκπληκτικής κίνησής της. Έκανε επίσης ακτινογραφία της αράχνης για να φτιάξει μία ρέπλικα των ποδιών της και της δομής του σώματός της.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η Κιμ χρησιμοποιούσε διαφορετικές στρατηγικές στα άλματά της, επιδιώκοντας άλλοτε ταχύτητα και ακρίβεια κι άλλοτε απόσταση.
«Θα πηδήξει στην ιδανική κλίση, που σημαίνει πως μπορεί να καταλάβει την πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσει» δηλώνει από την ερευνητική ομάδα ο Δρ Mostafa Nabawy. «Και μετά επιλέγει την κατάλληλη στιγμή της ‘απογείωσής’ της για να εκτελέσει άλμα ιδανικό και με όρους ενεργειακών απαιτήσεων».
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στην έρευνά τους θηλυκές αράχνες τις οποίες αγόρασαν από κατάστημα στο Μάντσεστερ. Αλλά μόνο η Κιμ ανταποκρίθηκε κάνοντας τα απαιτούμενα άλματα μόλις την τοποθετούσαν στις πλατφόρμες «απογείωσης» και «προσγείωσης» που είχαν φτιάξει στο εργαστήριο.
Στη συνέχεια ανέλυσαν τις πληροφορίες από το βίντεο, για να κατανοήσουν τις δυνάμεις πίσω από τα άλματα και τη δημιουργία τους. «Η δύναμη που ασκείται στα πόδια στην αρχή του άλματος μπορεί να φτάνει και πέντε φορές το βάρος της αράχνης. Αυτό είναι εκπληκτικό και αν κατανοήσουμε το πώς γίνεται μπορούμε να εφαρμόσουμε τις ίδιες αρχές και σε άλλους τομείς έρευνας» πρόσθεσε ο Δρ Nabawy, αεροναυπηγός που ασχολείται με τον σχεδιασμό νέων ειδών ρομπότ που πετούν και πηδούν. «Οι αράχνες σχεδιάζουν τα πάντα, πρέπει να εκτελούν ακριβή άλματα για να πετύχουν τον στόχο τους το συντομότερο δυνατό» συνεχίζει.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports.