Με το παγκόσμιο βραβείο νερού βραβεύτηκε το 2012 ο Sergio Jesus Rico, από το Εθνικό Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Μεξικού, για την εφεύρεσή του με τίτλο «στερεή βροχή».
Πρόκειται για μια τεχνολογία που ενυδατώνει τις καλλιέργειες μετατρέποντας το νερό σε ζελέ (gel) με τη χρήση πολυακρυλικού καλίου, το οποίο προσκολλάται κατευθείαν στις ρίζες του νερού και τις κρατά δροσερές.
Η ανακάλυψη δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης καλλιεργειών σε περιοχές που μαστίζονται από την ξηρασία, όπως το Μεξικό.
Το νερό εξατμίζεται πολύ εύκολα από το έδαφος, ενώ ορισμένες φορές δεν καταφέρνει καν να φτάσει στις ρίζες των φυτών.
Η «στέρεα βροχή» μπορεί να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς το τεχνητό ζελέ θάβεται στο έδαφος και επαναπροσλαμβάνει νερό όταν βρέχει.
Ένα κιλό «στέρεας βροχής» συγκρατεί λίτρα νερού. Το ζελέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε καλλιέργεια και διατηρείται στο έδαφος για οχτώ με δέκα χρόνια.
Πηγή: econews.gr