Τοξίνες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ανιχνεύτηκαν στο νερό και τα ψάρια αρκετών λιμνών της Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην περιβαντολλογική επιθεώρηση Environmental Toxicology επικίνδυνες συγκεντρώσεις τοξινών εντοπίστηκαν σε 13 ελληνικές λίμνες όπως η Παμβώτιδα, η Μικρή Πρέσπα, η Δοϊράνη, η Ζάζαρη, η λίμνη Πετρών και η Κορώνεια.
Χαρακτηριστικό είναι πως στις λίμνες της Καστοριάς, της Παμβώτιδας, της Μικρής Πρέσπας και της Κορώνειας η συγκέντρωση τοξινών στη σάρκα των ψαριών που μελετήθηκαν ξεπερνούν την τιμή της επιτρεπόμενης συγκέντρωσης που μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά από έναν ενήλικο.
Σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα ευρήματα, η επικεφαλής της έρευνας, βιολόγος, Θεοδότη Παπαδημητρίου, δήλωσε χαρακτηριστικά, «Καταδεικνύεται η εκτεταμένη παρουσία μικροκυστινών στα υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Το μεσογειακό κλίμα ευνοεί την αύξησή τους. Οι συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στις ελληνικές λίμνες είναι παραπλήσιες με αυτές άλλων μεσογειακών περιοχών, όπως η Τουρκία και η Πορτογαλία, μικρότερες όμως από αυτές λιμνών της Αυστραλίας και της Βραζιλίας. Όσον αφορά τα ψάρια, συγκεντρώσεις μικροκυστινών έχουν μετρηθεί στη σάρκα διαφόρων ειδών σε λίμνες στην Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία κ.α., αν και οι σχετικές μελέτες είναι ελάχιστες».