Αρχίζει σήμερα στην Κοστάντζα της Ρουμανίας διήμερο διεθνές συμπόσιο για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας, που διοργανώνει το Εθνικό Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών και Ανάπτυξης, με θέμα «Η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση του οικοσυστήματος της Μαύρης Θάλασσας- μια ανάγκη της τρίτης χιλιετίας».

Βασικός στόχος του συμποσίου είναι, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Σίμιον Νικολάεφ, να προσδιορίσει τις απειλές στο οικοσύστημα της Μαύρης Θάλασσας και να βρει λύσεις για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση όλης της περιοχής.

Η ατζέντα του συμποσίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια έκθεση για την κατάσταση της θαλάσσιας περιοχής και του περιβάλλοντος στις ακτές, αλλά και συζήτηση για τα ψηφίσματα της συμφωνίας για την προστασία των κητωδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την περιοχή που γειτνιάζει με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Θα υπάρξουν επίσης ομιλίες και τοποθετήσεις που αφορούν τους τομείς της ωκεανογραφίας, της θαλάσσιας οικολογίας και της περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και διάφορα εργαστήρια.