Στο κέντρο του σπόρου του σιταριού, βρίσκεται το φύτρο. Το φύτρο είναι το τμήμα του σπόρου στο οποίο οφείλεται η ανάπτυξη του βλαστού.
Το φύτρο είναι η πηγή με πολλά θρεπτικά συστατικά (23 τον αριθμό) πρωτεΐνες βιταμίνες αφομοιώσιμα μεταλλικά άλατα ω-6 λιπαρά οξέα λίγες θερμίδες και λιπαρά και πολλά αντιοξειδωτικά.
Το φύτρο του σιταριού μπορείτε να το αγοράσετε από πολλά καταστήματα , αλλά μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας. Η κατανάλωση του γίνεται σε ωμές σαλάτες, σούπες , σε φαγητά.
Για την καλλιέργεια του:
Πλένουμε καλά τους σπόρους με χλιαρό νερό και τους βάζουμε , κατά προτίμηση, σε γυάλινο δοχείο, τους σκεπάζουμε με νερό για 6 ώρες. Κατόπιν τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε πάλι στο γυάλινο δοχείο , όπου τους ραντίζουμε 2 με 3 φορές την ημέρα και με αυτόν τον τρόπο θα βλαστήσουν περίπου σε 6 μέρες.
Κατόπιν τους ξεπλένουμε πάλι καλά και είναι έτοιμα για κατανάλωση. Η κατανάλωση πρέπει να γίνει σε 3-4 μέρες το πολύ. Το φύτρο το διατηρούμε στο ψυγείο σε γυάλινο δοχείο σκεπασμένο.
Το δοχείο που φιλοξενεί τους σπόρους πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό μέρος.
Πηγή: econews