Τα σχολεία και οι εξωτερικοί χώροι τους σε περιοχή σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι επισφαλή για τα παιδιά, τονίζει η Greenpeace, κάνοντας λόγο για ακτινοβολία εβδομήντα φορές υψηλότερη από τα διεθνώς αποδεκτά όρια.

Η οργάνωση πήρε δείγματα από σχολεία και σημεία κοντά  σε σχολεία στην πόλη της Φουκουσίμα, έξω από την αποκλεισμένη ζώνη των 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

«Κανένας γονιός δεν θα πρέπει να κληθεί α επιλέξει ανάμεσα στην έκθεση στην ακτινοβολία και την εκπαίδευση των παιδιών του», δήλωσε ο επικεφαλής του αντι-πυρηνικού προγράμματος της Greenpeace για την Ιαπωνία.

Η κυβέρνηση της χώρας ήδη προχώρησε σε ενέργειες για τον καθαρισμό των σχολείων στην επαρχία της Φουκουσίμα, από όπου διαρρέει από το Μάρτιο ραδιενέργεια από το «πληγωμένο» πυρηνικό εργοστάσιο.

Παρότι σύμφωνα με τις μετρήσεις της Greenpeace τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ, το υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας έθεσε ένα πιο χαλαρό όριο!