Αγαπημένο μέρος των ζευγαριών… πουλιών αποδεικνύεται το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού το οποίο φέτος μάλιστα, το προτίμησαν τριπλάσια ζευγάρια, δημιουργώντας 2.826 φωλιές, από 860 φωλιές το 2014! Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο με θέμα «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο», διαπιστώθηκε το φώλιασμα έξι νέων ειδών για την περιοχή.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των πουλιών η βιολόγος Εύα Κατράνα ανέφερε ειδικότερα ότι για πρώτη φορά φέτος διαπιστώθηκε το φώλιασμα τεσσάρων ειδών γλαρονιών: του καρατζά, του αργυρογλάρονου, του μαυρογλάρονου και του μουστακογλάρονου στις νησίδες των δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα. Στην αποικία πουλιών του Αξιού, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά φώλιασμα του γελαδάρη, καθώς και του αργυροτσικνιά, που είχε σταματήσει να αναπαράγεται στην περιοχή από τη δεκαετία του 1990.
Στο μεταξύ, νέα όψη θα έχει σε λίγο καιρό η κοίτη του ποταμού Λουδία, όπου εδώ και πολλά χρόνια απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σκουπίδια και μπάζα, τα οποία μπορεί κανείς να δει διασχίζοντας τη γέφυρα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Όπως εξήγησε ο γεωπόνος Βασίλης Γιαμούζης, ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, και βρίσκεται σε εξέλιξη, το έργο απομάκρυνσης 4.600 κ.μ. στερεών αποβλήτων από την Α’ ζώνη (υψηλής προστασίας) του Εθνικού Πάρκου, και κυρίως από την κοίτη του Γαλλικού.
Εξάλλου, από τις αρχές του Δεκέμβρη, οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεκινούν την περιήγησή τους από το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου, στη Χαλάστρα, καθώς ολοκληρώνεται η νέα διαδραστική ενημερωτική έκθεση.