Σε ιστορικό ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχει φτάσει το λιώσιμο των παγετώνων και θα συνεχισθεί έστω κι αν υπάρξει μια ανάπαυλα στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Glaciology.
Ομάδα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης των Παγετώνων, που έχει την έδρα της στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, συγκέντρωσε επιτοπίως δεδομένα από το 2001 έως το 2010 για μερικές εκατοντάδες παγετώνων σε όλο τον κόσμο. Τις μετρήσεις αυτές συνέκρινε στη συνέχεια με προηγούμενα δεδομένα από δορυφόρους ή με πηγές -φωτογραφίες και κείμενα- από ακόμη παλαιότερες περιόδους.
«Οι παγετώνες που μελετήθηκαν λιώνουν κατά μέσο όρο κατά μισό έως ένα μέτρο πάχους κάθε χρόνο, ρυθμός που είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που καταγράφηκε τον 20ο αιώνα», εξηγεί ο Μίχαελ Τσεμπ, διευθυντής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης των Παγετώνων, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη. «Οι επιτόπιες μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μερικές εκατοντάδες παγετώνων, όμως σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες που διαθέτουμε, το φαινόμενο αφορά δεκάδες χιλιάδες παγετώνες σ’ ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει ο ερευνητής. Πρόκειται για ένα φαινόμενο χωρίς προηγούμενο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το έντονο λιώσιμο των πάγων κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες επέφερε μια τροποποίηση της δυναμικής των παγετώνων. «Στο μέλλον, οι παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν ακόμη κι αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν σταθερές», προειδοποιεί ο Μίχαελ Τσεμπ.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν για τα πιο πρόσφατα χρόνια (2011-2014, δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα) δείχνουν πως το λιώσιμο των παγετώνων συνεχίζει σε πολύ αυξημένο επίπεδο. Το ρεκόρ λιώσιμου παγετώνα κατά τον 20ο αιώνα (παρατηρήθηκε το 1998) ξεπεράσθηκε το 2003, το 2006, το 2011, το 2013 και πιθανόν και πάλι το 2014».