Η φύση μας τον προσφέρει απλόχερα σε αυτό τον τόπο κι εμείς απλώς τον κοιτάζουμε! Εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούσαμε τον ήλιο σε εθνικό επίπεδο μόνο για να προωθήσουμε ένα στρεβλό και απαρχαιωμένο μοντέλο τουρισμού: «πουλάγαμε» ήλιο, απλώς για να προσελκύσουμε τουρίστες, ως πρόσθετο στοιχείο στο «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα…».
Τι κι αν οι εκάστοτε ευρισκόμενοι σε θέσεις λήψης αποφάσεων είχαν δεχθεί προτάσεις επί προτάσεων από επενδυτές, οι οποίοι έχουν δει το αυτονόητο; Η ελληνική γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες ακύρωναν τις προτάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ότι μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τον ήλιο για να παράξουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας, με διαδικασίες απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον. Γεγονός, πάντως, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιοσημείωτες επενδυτικές προσπάθειες στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων… προσπάθειες, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και μπορούν να οδηγήσουν ταχύτερα την ελληνική οικονομία στην επιστροφή στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.
Παρ’ όλα αυτά, έπρεπε -όπως φαίνεται- να φτάσουμε στη σημερινή κρίση χρέους, ώστε οι δανειστές μας και εταίροι μας στην Ευρωζώνη να δουν τις προοπτικές της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας. Ποτέ δεν είναι αργά, όμως…
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν κάτι παραπάνω από κατηγορηματικός: «Η ετήσια ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας. Θα μπορούσε λοιπόν να εξάγει ηλιακή ενέργεια σε εμάς».
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνοντας ταυτόχρονα μία εναλλακτική ιδέα για την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
«Η ελληνική οικονομία θα είχε έτσι ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο», τόνισε και υπογράμμισε πως -με αυτό τον τρόπο- η Ελλάδα θα πετύχει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών της, κάτι το οποίο είναι επιθυμητό.
Ο Γερμανός τσάρος της οικονομίας βάζει στο παιχνίδι τις γερμανικές εταιρίες, με το επιχείρημα ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα πεισθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι ότι έχουν όφελος από την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας, μέσω των ευκαιριών για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Χωρίς μια τέτοια προοπτική», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε, «θα είναι για μένα δύσκολο να πείσω το Γερμανό φορολογούμενο να επωμισθεί το σημαντικό ρίσκο ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα».
Ακόμα και αν ο κύριος Σόιμπλε τα λέει όλα αυτά απευθυνόμενος κυρίως στο ακροατήριο της χώρας του, δίνει με αυτό τον τρόπο μία πολύ ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας.
Η ευκαιρία είναι μοναδική. Και πρέπει να την εκμεταλλευθούμε. Για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των εργαζομένων και των καταναλωτών. Δηλαδή, για το συμφέρον όλων μας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα την κλωτσήσουμε (και) αυτή τη φορά.