Σε περισσότερα από 20 σημεία στην Αθήνα μπορούν πλέον οι καταναλωτές να απορρίπτουν τα οικιακά φάρμακα, που μέχρι πρόσφατα κατέληγαν στους κάδους των σκουπιδιών, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, με βάση τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το δίκτυο Athens Green 360 για το πρόγραμμα χάπιend, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα συλλογής και ασφαλούς διαχείρισης των διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον οικιακό τομέα.
Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων όμως εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, δεδομένου ότι οι ουσίες τους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος, επηρεάζοντας τη διατροφική αλυσίδα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μάλιστα, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς στην Ελλάδα ετησίως διακινούνται περίπου 500 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, απ’ όπου υπολογίζεται ότι περί το 10% απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα.
Το πρόγραμμα χάπιend
Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, η Post Bank Green Institute (PBGI), θυγατρική εταιρεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σχεδίασε το πρόγραμμα χάπιend για την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων.
Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου Athens Green 360, του πρώτου επιχειρηματικού δικτύου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και στηρίζεται από την εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της PBGI.
Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό και να προσκαλέσει τους Αθηναίους πολίτες να απορρίψουν τα φάρμακά τους με ασφάλεια σε επιλεγμένα σημεία, από όπου θα μπορούν να ενημερωθούν και για τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλούς διαχείρισης στο μέλλον.
Το πρόγραμμα διεξάγεται πιλοτικά από τις 8 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων ασφαλείας, με ειδική σήμανση για την απόρριψη των συσκευασιών σε 22 σημεία ενημέρωσης.