Οι εξελίξεις στην Ιαπωνία, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί τους κινδύνους από τις εκρήξεις στα πυρηνικά εργοστάσια, έχουν προκαλέσει ένα ισχυρό κύμα αμφισβήτησης σε όλο τον κόσμο για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας δίνοντας προβάδισμα στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Γερμανία ανέστειλε μια συμφωνία για επέκταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών της, ενώ η Ελβετία πάγωσε σχετικές εγκρίσεις για πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης η Taipower στην Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι μελετά να μειώσει την πυρηνική ισχύ.
Η κρίση που ξέσπασε στην Ιαπωνία μετά το σεισμό έχει ανακόψει την επέκταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τον αντίστοιχο κλάδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήδη λειτουργούν περισσότεροι από 100 αντιδραστήρες.
Η εξέλιξη θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα οικολογικά καύσιμα. Το ιαπωνικό εργοστάσιο, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 8,9 ρίχτερ, υπέστη και νέα έκρηξη. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι από τους 54 αντιδραστήρες της Ιαπωνίας, οι 11 έκλεισαν εξαιτίας του σεισμού.
Ο γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν, μιλώντας για την ασφάλαια στη Γερουσία την Κυριακή είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βάλουν φρένο στην ανάπτυξη νέων πηρυνικών σταθμών, στον απόηχο των γεγονότων στην Ιαπωνία.
πηγή: greenbusiness