Κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, απέστειλαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF, Μεσόγειος SOS και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κερατέα είναι καθ’ όλα δυσάρεστη και δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι σε σχέση με τα σκουπίδια, ως κοινωνία θέλουμε απλώς να μην τα βλέπουμε και δεν μεριμνούμε, ούτε σχεδιάζουμε, για την περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη διαχείρισή τους.
Αλλά και ως πολιτεία, διατηρούμε σε ισχύ έναν Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ – Αττικής), ο οποίος είναι ξεπερασμένος και απλώς απαριθμεί κάποιες διαθέσιμες τεχνικές τελικής διαχείρισης, χωρίς όμως να θέτει τα θέματα της πρόληψης και ανακύκλωσης και χωρίς να προκρίνει εκείνες τις λύσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια Ελλάδα χωρίς σκουπίδια.
Κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχει λύση για τα σκουπίδια! Λύση πολύ πιο φθηνή από το προωθούμενο σχέδιο και ικανοποιεί πλήρως τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στην ΕΕ και επιπλέον παρουσιάζει τη μέγιστη συναίνεση της κοινωνίας. Η πρόταση των 4 περιβαλλοντικών ΜΚΟ στηρίζεται στη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις, τον διαχωρισμό στην πηγή, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση. Η πρόταση μας έχει συνολικά σημαντικά χαμηλότερο κόστος, τόσο κατά την κατασκευή όσο κατά τη λειτουργία, σε σχέση με τις επιλογές, που προωθούνται σε Αττική, αλλά και ανά την επικράτεια.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς τελική διαχείριση είναι το ζητούμενο. Δυστυχώς, η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση απουσιάζει εντελώς από τους περιφερειακούς σχεδιασμούς της χώρας μας, και εκτιμούμε ότι δεν είναι μόνο επίκαιρη, αλλά αποτελεί και επιτακτική ανάγκη και ευρέως αποδεκτό κοινωνικό αίτημα.
Ζητάμε λοιπόν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών για τη διαχείριση των αποβλήτων, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη των παραγόμενων απορριμμάτων, στο διαχωρισμό στην πηγή και στην κομποστοποίηση. Οποιαδήποτε συζήτηση για διαφορετικούς και επιπρόσθετους τρόπους διαχείρισης των υπολειμμάτων είναι δυνατόν να έπεται, αλλά σίγουρα όχι να προηγείται. Θεωρούμε πως μια δική σας παρέμβαση στο καυτό αυτό ζήτημα είναι απαραίτητη, ώστε να καταστεί σαφές προς όλους τους ενδιαφερόμενους (ΟΤΑ, επενδυτές, κοινωνία) ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν για τελική διαχείριση σε συνδυασμό με τη μεγιστοποίηση του μέρους που επαναχρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται. Μάλιστα, δεδομένου ότι η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής έχει ήδη δρομολογηθεί, θεωρούμε επιβεβλημένη τη δική σας παρέμβαση, ώστε αυτή η συγκυρία να αποτελέσει ευκαιρία για βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι θυσία στον βωμό πανάκριβων και περιβαλλοντικά ασύμβατων τεχνολογιών.
Σε καμία περίπτωση το ενδιαφέρον μας δεν εντοπίζεται στο «ποιος», αλλά στο «πώς» θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων, με τρόπο που να εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, την τοπική κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, με το ελάχιστο δυνατό κόστος.