Αυτοί που αναζητούν κρυφές αιτίες σε διάφορα φαινόµενα έφτιαξαν κατάλογο: τριάντα δύο επεισόδια µε ψάρια και δώδεκα µε πουλιά κατά τον ∆εκέµβριο και τον Ιανουάριο.

Η λίστα καλύπτει όλον τον κόσµο, από το Περού ώς τη Νέα Ζηλανδία, από την Ιταλία ώς τις Φιλιππίνες, απότην Αϊτή ώς την Ελβετία, από την Αυστραλία ώς το Βιετνάµ. Ηταν αρκετή η είδηση για τα 5.000 κοκκινόπτερα κοτσύφια και τα 10.000 ψάρια που βρέθηκαν νεκρά στο Αρκανσο για να αρχίσουν κάθε είδους συσχετίσεις και επιστηµονικές ήκ αταστροφολογικές ερµηνείες.

«Πρόκειται για φαινόµενα που δεν συνδέονται µεταξύ τους, αλλά προσπαθήσαµε εµείς να τα συνδυάσουµε, ίσως και λόγω της ατµόσφαιρας των Χριστουγέννων» λέει στην ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο Αλεσάντρο Μοντεµατζόρι, ορνιθολόγος στο Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Οικολογίας της Ρώµης. Γι’ αυτόν, τα επεισόδια στις ΗΠΑ συνδέονταιµε ατµοσφαιρικά φαινόµενα που έχουν σχέση µε τον σχηµατισµό των κυκλώνων. Ο Μοντεµατζόρι εξηγεί: «∆ιάβασα στον εξειδικευµένο Τύπο ότι στην περίπτωση των κοτσυφιών µπορεί να πρόκειται για έναν ανεµοστρόβιλο που πέρασε από έναν «κοιτώνα»: αυτό δικαιολογεί τους µεγάλους αριθµούς των νεκρών πουλιών και το γεγονός ότι έφεραν εσωτερικά τραύµατα. Όσο για τις δεκαοχτούρες που έπεσαν νεκρές στη Φαέντσα της Ιταλίας, 90% ήταν δηλητηριασµένες».

Αρκετοί ειδικοί µίλησαν για µια πολύ ξαφνική µετατόπιση του µαγνητικού πόλου της Γης, η οποία δηµιούργησε σύγχυση. Οµως ο Μοντεµατζόρι επιµένει: «Η µετατόπιση των µαγνητικών πόλων είναι φυσική και τα πουλιά προσαρµόζονται σε αυτήν. Πολλά προβλέπουν τις κλιµατικές διακυµάνσεις και καθυστερούν την αποδηµία τους ενώ, αν χρειαστεί, αποφασίζουν να σταµατήσουν κάπου. Μένει η ιδέα ότι τα επεισόδια αυτά είναι αποτέλεσµα των κλιµατικών αναστατώσεων που προκαλούνται από το φαινόµενο Ελ Νίνιο». Ο Φάουστο Γκουτσέτι, γεωλόγος στο ιταλικό Εθνικό Κέντρο Ερευνών, συµφωνεί µε τον ορνιθολόγο: «Οι χρόνοι και οι διαστάσεις των µετατοπίσεων είναι πολύ µικροί και οι µετατοπίσεις δεν συµβαίνουν ποτέ τόσο αναπάντεχα ώστε να µην καταφέρουν να τις µετρήσουν τα ινστιτούτα γεωφυσικής που υπάρχουν στον κόσµο. Επίσης δεν µπορεί οι συνέπειες µιας ενδεχόµενης µετατόπισης του µαγνητικού πόλου να πλήξει µια οµάδα ζώων και όχι άλλη – στη Φαέντσα ναι και στην υπόλοιπη Ιταλία όχι», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Στο facebook όµως δεν µιλούν µόνον οι επιστήµονες, οι πάντες έχουν δικαίωµα λόγου. Ο Αλµπέρτο Κρεσιτέλι, χορτοφάγος µουσικός καιµελετητής της βεδικής φιλοσοφίας, υποστηρίζει στον εν λόγω ιστότοπο πως φταίει η «αδιάντροπη ρύπανση των ουρανών µε χηµικά». Ο αστρολόγος Αντονίνο Ανζάλντι δίνει µια ερµηνεία µε συµβολισµούς: «Ψάρια, πουλιά και µέλισσες που πεθαίνουν: µήπως πρόκειται για µια προειδοποίηση της γαίας, της φύσης, η οποία µας λέει σταµατήστε να ρυπαίνετε αλλιώς, εκτός από το περιβάλλον, θα πληγεί και η δική σας ικανότητα αναπαραγωγής και η ανθρωπότητα θα εξαλειφθεί;».

Ο ιστότοπος Godlike Productions βάζει στο παιχνίδι τη σεληνιακή έκλειψη της περασµένης χειµερινής ισηµερίας, όταν το φεγγάρι έγινε κόκκινο. Για τον ιστότοπο αυτόν, ήταν ένα καθαρό σηµάδι ότι επίκειται η Αποκάλυψη. «Σύµφωνα µε τους αρχαίους, η έκλειψη αναγγέλλει πάντα µια ανατροπή» λέει η Λόρα Τούαν, σύµβουλος της επιθεώρησης «Astra». «Στην έκλειψη της 21ης ∆εκεµβρίου η Σελήνη ήταν ακόµη στους ∆ιδύµους και ο Ήλιος στον Τοξότη και ήταν απέναντι στον Ερµή που βρισκόταν ήδη στον Αιγόκερω». Με απλά λόγια για εµάς τους αδαείς: «Υπήρχαν στοιχεία που παραπέµπουν στην πτήση, άρα στα πουλιά, και στο νερό, άρα στα ψάρια. Και αυτό το κόκκινο είναι ένα αρνητικό προµήνυµα». Μπορεί να είναι κι έτσι. Με τις βροχές ζώων ασχολήθηκε ο αµερικανός συγγραφέας Τσαρλς Φορτ πριν από σχεδόν έναν αιώνα, στο «Book of the Damned», το «Βιβλίο των Καταραµένων». Καταδείκνυε σε αυτό τις αντιφάσεις των επιστηµονικών εξηγήσεων. Και µία από τις περιφηµότερες απαντήσειςτου ήταν: «∆εν πιστεύω λέξη από αυτά που έγραψα».