Σε αρκετούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ανά το κόσμο έχει γίνει πλήρως αντιληπτό εδώ και χρόνια πως κάθε φορά που οι αρμόδιες δημόσιες αρχές προχωρούν σε κινήσεις και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, αυτομάτως βελτιώνεται και η ζωή των επισκεπτών. Εάν για παράδειγμα επιλυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν παίρνουν μια βαθιά ανάσα ανακούφισης μόνο οι κάτοικοι που ζουν και τους 12 μήνες του χρόνου εκεί, αλλά και οι τουρίστες που θα μείνουν στην περιοχή για λίγα βράδια ή μερικές εβδομάδες.
Ο ξένος επισκέπτης έχει αρχίσει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στο βιώσιμο τουρισμό
Στη χώρα μας, τουριστικοί προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος καλούνται να λύσουν προβλήματα που ταλαιπωρούν τα νησιά, να βελτιώσουν τις υποδομές που δεν ακολουθούν τις τάσεις του σήμερα, παραμένοντας σε παλαιότερες δεκαετίες, και να επιλύσουν άμεσα ζητήματα που χρονίζουν και λειτουργούν σωρευτικά με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής η φήμη που έχουν αποκτήσει ως δημοφιλείς προορισμοί.
Μπορεί η Μύκονος ή η Σαντορίνη να διαθέτουν υπερσύγχρονα αεροδρόμια, ωστόσο την ίδια ώρα το οδικό δίκτυο είναι κακοσυντηρημένο και επικίνδυνο σε αρκετά σημεία, ενώ και στα λιμάνια των τριών κυκλαδίτικων νησιών η εικόνα είναι απογοητευτική. Επιπλέον στο νησί των Ανέμων, τη Μύκονο, το δίκτυο αποχέτευσης είναι τόσο ανεπαρκές που συχνά – πυκνά τα αντλιοστάσια παθαίνουν βλάβη με αποτέλεσμα τα μη επεξεργασμένα λύματα και οι ακαθαρσίες να χύνονται στους δρόμους της Χώρας, στον Πλατύ Γιαλό ή στη Μεγάλη Άμμο.
Ο ξένος επισκέπτης έχει αρχίσει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στο βιώσιμο ή αειφόρο τουρισμό. Πρόκειται για τον τουρισμό που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού λαμβάνει πλήρως υπόψη του τις υφιστάμενες και μελλοντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επισκεπτών, του κλάδου και των κοινοτήτων στους προορισμούς υποδοχής. Αρχές και πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζονται στο πλαίσιο του βιώσιμου και αειφόρου τουρισμού είναι το να γίνεται βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, να υπάρχει σεβασμός στην κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων και να εξασφαλίζεται η βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και χειροτερέψει η κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό
Προκειμένου λοιπόν να μην γίνει μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και χειροτερέψει η κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων και ακολούθως εκ των πραγμάτων θα γίνει πολύ καλύτερη και αυτή των επισκεπτών. Τόσο οι μεν όσο και οι δε, θέλουν η κάθε περιοχή να είναι καθαρή, να διαθέτει ανέσεις και διευκολύνσεις σε επίπεδο υποδομών, να είναι εύκολα προσβάσιμη και να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες υγείας, χωρίς παράλληλα να αλλοιώνεται το περιβάλλον και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον τόπο.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο τουρίστας δεν κοιτάει απλώς εάν το ξενοδοχείο που θα μείνει είναι τετράστερο ή πεντάστερο αλλά εάν το καλύπτει και το οικοσύστημα του τόπου που θα βρεθεί.
Ζητάει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Έτσι, επιλέγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του αντί του ταξί. Ή για τις κοντινές αποστάσεις νοικιάζει ποδήλατο ή μηχανάκι. Δεν χρησιμοποιεί πλαστικά μιας χρήσης και δεν ρυπαίνει την παραλία.
Κάποια εξ αυτών μπορούμε να τα κάνουμε όλοι από μόνοι μας. Για κάποια άλλα όμως, απαιτείται η κινητοποίηση των αρχών, όπως το να υπάρχει επαρκές δίκτυο εξυπηρέτησης στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων για να μην πάρεις το ταξί και επιβαρύνεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.