Ανακαλύψτε γευστικά διαμαντάκια που δεν περιμένατε ποτέ ότι θα συναντούσατε σε «outsider» γειτονιές στην πόλη. Οικογενειακά ταβερνάκια, παρεΐστικα μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά ουζερί και εξαιρετικές ψαροταβέρνες «κρύβονται» σε μικρά στενάκια και πεζόδρομους σε περιοχές που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη- Ομόνοια

Με το που θα μπείτε στο χώρο του μεζεδοπωλείου Τα Καραμανλίδικα του Φάνη (Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52), αυθόρμητα θα αισθανθείτε οικεία. Το μενού περιλαμβάνει αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές μαγειρικής και στοχεύει σε πιάτα που θα σας μυήσουν στη συγκεκριμένη κουζίνα.

Οι συνταγές με αυγά Χίου από κότες ελεύθερης βοσκής και σουτζούκι ή παστουρμά είναι νοστιμότατες, ενώ τα ντολμαδάκια, τα λουκάνικα και η ρώσικη σαλάτα είναι must. Η λίστα με ελληνικές μπύρες, κρασί και αποστάγματα είναι ικανοποιητική και απευθύνεται σε όλα τα γούστα. Φεύγοντας, μπορείτε να προμηθευτείτε τα βραβευμένα προϊόντα των εργαστηρίων αλλαντοποιίας Sary.

Ζωοδόχος Πηγή- Καμίνια

Οικογενειακό ταβερνάκι στα Καμίνια (Ιωάννου Κατσούλη 77), για ποιοτικό φαγητό που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αυτό το γευστικό «διαμαντάκι» του Πειραιά σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις που φέρνουν μνήμες από τα παλιά, με κάποιες μοντέρνες πινελιές να ισορροπούν ιδανικά σε αναλογίες προσφέροντας στους θαμώνες του (πλέον) μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Δοκιμάστε τους περιζήτητους λαχανοντολμάδες, τις τηγανητές φρεσκοκομμένες πατάτες με αβγά και το συκωτάκι στα κάρβουνα. Σε καθημερινή βάση θα βρείτε ένα ή και περισσότερα πιάτα ημέρας, ενώ στον κατάλογό του υπάρχουν και κάποιες επιλογές από την ανατολίτικη και την λιβανέζικη.

Το ουζερί του Λάκη- Πλατεία Βικτωρίας

Στο τέρμα του πεζόδρομου της Ελπίδος (νο 16), δίπλα στην Πλατεία Βικτωρίας, το μικρό και ανεπιτήδευτο Ουζερί του Λάκη είναι χρόνια στέκι. Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης του ουζερί σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Κύμη, νόστιμα μαγειρευτά και ρακή από την Κρήτη. Θα σας υποδεχτεί εγκάρδια και θα σας προτείνει ό,τι πιο φρέσκο του έφερε ο ψαράς.

Άργουρα- Τζιτζιφιές

Μια casual ψαροταβέρνα, όπου όλα είναι επιλεγμένα και μαγειρεμένα από τον κύριο Νίκο Μιχαήλ, ταυτόχρονα ιδιοκτήτη και σεφ. Το όνομα Άργουρα (Αγησιλάου 49-51) οφείλεται στην παραδοσιακή ονομασία του χωριού του στην Εύβοια (σήμερα Αργυρό). Τα όστρακα εδώ έχουν την τιμητική τους, ενώ τα πιάτα με φρέσκο ψάρι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία της πόλης.

Ο Γλάρος- Πέραμα

Κάπου μεταξύ των μηχανουργείων και των ξυλουργείων στο Πέραμα (Λεωφ. Δημοκρατίας 108, Γερμανική Σκάλα), θα ανακαλύψετε τον Γλάρο, το παραδοσιακό ταβερνάκι που στεγάζεται σε ένα οίκημα που θυμίζει πολύ σπίτι, χωρίς την χαρακτηριστική ταμπέλα που θα σας διευκολύνει να το διακρίνετε.

Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και οικείο περιβάλλον, σε έναν χώρο που προσφέρει θέα στα ναυπηγεία (από την πίσω βεράντα). Καλή σχέση ποιότητας τιμής και πιάτα σπιτίσια, σχεδόν μαμαδίστικα.

Ανεμοκοίτη του Ταρσανά

Από τις πιο εναλλακτικές ψαροταβέρνες του λεκανοπεδίου, στον κόλπο Θορικού στο Λαύριο. Λιτή και απέριττη εκ πρώτης όψης δεν θα σας γεμίσει το μάτι, ωστόσο μόλις δοκιμάσετε τα πιάτα του θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας.

Ροκ ατμόσφαιρα και καλτ αισθητική (πολύ μακριά από την πεπατημένη μιας συνηθισμένης ψαροταβέρνας), θέα θάλασσα, νόστιμα ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή πάντα φρέσκα και καλομαγειρεμένα με μεράκι από τον ιδιοκτήτη, σερβίρονται λαχταριστά και σε μεγάλες μερίδες. Συνοδεύονται ιδανικά με κρασί και τσικουδιά. Κατάλογος δεν υπάρχει καθώς το μενού βασίζεται σε εποχιακές πρώτες ύλες.