Η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης», το επαναστατικό έργο του Στραβίνσκι που σόκαρε την παρισινή ελίτ του 1913, αποτελεί ένα από τα κορυφαία και πιο αμφιλεγόμενα έργα του 20ου αιώνα. Πρόκειται, όμως, και για ένα από τα σημαντικότερα μπαλέτα του περασμένου αιώνα, το οποίο μας επανασύστησε η Πίνα Μπάους σε μια εμβληματική παράσταση το 1975.

Από τη δική της «ανάγνωση» ο Ροζέρ Μπερνάτ εμπνεύστηκε αυτό το έργο, που είναι ταυτόχρονα παιχνίδι και χορογραφία. Και τώρα, ο σπουδαίος Καταλανός αβανγκάρντ δημιουργός πρόκειται να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό, την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» στις 28, 29 και 30 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Το επαναστατικό έργο που προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο

Η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης / The Rite of Spring» σε μουσική του Ιγκόρ Στραβίνσκι και χορογραφία του Βάσλαβ Νιζίνσκι έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου του 1913 στο Champs-Elysées του Παρισιού, προκαλώντας μεγάλο σκάνδαλο. Η ελίτ του Παρισίου σοκαρίστηκε από την επαναστατική μουσική σύνθεση, και ακόμη περισσότερο, από την πρωτοποριακή και ρηξικέλευθη χορογραφία του Νιζίνσκι.

Από το κοινό ακούγονταν γιουχαΐσματα, ενώ πετούσαν αντικείμενα στη σκηνή, με τους θεατές να αποχωρούν εξοργισμένοι και προσβεβλημένοι από το θέαμα που είχαν παρακολουθήσει. Όπως είχε προβλέψει προφητικά η εφημερίδα «Η Ηχώ των Παρισίων», το κοινό δεν καταλάβαινε την παράσταση κι ένιωθε ότι οι δημιουργοί το κοροϊδεύουν. Έτσι, η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» κατέβηκε πρόωρα, μόλις μετά από πέντε παραστάσεις.

Τα επόμενα χρόνια ξεχάστηκε, καθώς μεσολάβησε και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, για να επανέλθει στο προσκήνιο το 1920, με το επαναστατικό έργο του Στραβίνσκι να αναγνωρίζεται όπως του άξιζε. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάσθηκε σε διάφορες ορχηστρικές εκδοχές, γνωρίζοντας μεγάλη αναγνώριση, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου είναι ένα από τα πιο πολυηχογραφημένα έργα στην ιστορία της μουσικής και από τα σημαντικότερα μπαλέτα του 20ου αιώνα.

Πληροφορίες

Μουσική: Igor Stravinsky
Σκηνική δημιουργία: Roger Bernat
Σε συνεργασία με Txalo Toloza, María Villalonga, Ray Garduño, José-Manuel López Velarde, Tomás Alzogaray, Brenda Vargas, Diana Cardona, Annel Estrada, Viani Salinas

Τεχνική διεύθυνση: Txalo Toloza
Ηχητικός σχεδιασμός: Rodrigo Espinosa
Επεξεργασία ήχου: Juan Cristóbal Saavedra Vial
Σχεδιασμός εικόνας: Marie-Klara González
Συντονισμός: Helena Febrés
Φωτογραφίες BLENDA
Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, more.com

Πειραιώς 260 – Χώρος Β
28 και 29 Ιουνίου στις 21:00, 30 Ιουνίου στις 20:00