Ο θρυλικός «Μάβερικ» με το δερμάτινο τζάκετ και τα χαρακτηριστικά γυαλιά επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη. Ο Τομ Κρουζ φορά το ίδιο καφέ δερμάτινο μπουφάν της πρώτης ταινίας όπου στο πίσω μέρος υπάρχουν οι σημαίες της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας, ως φόρος τιμής στον εκλιπόντα πατέρα του κυβερνήτη, «Πιτ «Μάβερικ» Μίτσελ» που υπηρέτησε στο καταδρομικό USS Galveston CLG-3 στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μετά από 36 χρόνια το σίκουελ του «Top Gun» σημειώνει εμπορική επιτυχία, με 248 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της ταινίας.

Το 2019, το τρέιλερ για το «Top Gun: Maverick» έδειξε τον χαρακτήρα του θρυλικού «Μάβερικ» που υποδύεται ο Τομ Κρουζ, τον πιλότο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Πιτ Μίτσελ, με το ίδιο μπουφάν που φορούσε στην αρχική ταινία.

Ωστόσο, στο δερμάτινο τζάκετ του «Μάβερικ» οι σημαίες της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας είχαν αντικατασταθεί. Η κίνηση επικρίθηκε εκείνη την εποχή ως πράξη αυτολογοκρισίας για να ευχαριστήσει το Πεκίνο που θεωρεί την Ταϊβάν -μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία 24 εκατομμυρίων ανθρώπων- ως μέρος της επικράτειάς του και επιτίθεται σε οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν ως κυρίαρχο έθνος.

Ωστόσο όταν μετά από δύο χρόνια πανδημίας κυκλοφόρησε η ταινία, ο Τομ Κρουζ φορά τελικά το ίδιο καφέ δερμάτινο μπουφάν της πρώτης ταινίας όπου στο πίσω μέρος υπάρχουν οι σημαίες της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας.

Κατά τη διάρκεια προβολών στην Ταϊβάν, το κοινό επευφημούσε βλέποντας τη σημαία της Ταϊβάν να εμφανίζεται στο μπουφάν του Κρουζ και χειροκροτήθηκε αρκετές φορές σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, σύμφωνα με μια αναφορά του τοπικού διαδικτυακού μέσου SETN. Άφησε «πολλούς Ταϊβανέζους θεατές συγκινημένους, έκπληκτους και ενθουσιασμένους», ανέφερε το Setn.

Η σημαία της Ταϊβάν θεωρείται σύμβολο ανεξαρτησίας από το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί το νησί ως μέρος της επικράτειάς του.

Αναμένεται ότι η ταινία «Top Gun: Maverick» δεν θα προβληθεί στην Κίνα, η οποία επιτρέπει την προβολή λίγων μόνο ξένων ταινιών κάθε χρόνο και μόνο εκείνων που εγκρίνονται από τη λογοκρισία.

Την περασμένη εβδομάδα, η «Wall Street Journal» ανέφερε ότι ο κινεζικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας «Tencent» αποσύρθηκε από τη χρηματοδότηση της ταινίας αξίας 170 εκατ. δολαρίων, εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με την αντίδραση Κινέζων αξιωματούχων για την υποστήριξη μιας ταινίας που εξυμνεί τον αμερικανικό στρατό. Ο όμιλος δεν έχει απαντήσει ακόμη, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Κίνα διεκδικεί εδώ και καιρό την Ταϊβάν, ως μέρος της επικράτειάς της, παρά το αυτοδιοίκητο. Στο πλαίσιο της εκστρατείας της, η κινεζική κυβέρνηση έχει πιέσει πολυεθνικές εταιρείες να αναφέρονται στην Ταϊβάν ως κινεζική επικράτεια, με αντάλλαγμα την πρόσβασή τους στην προσοδοφόρα αγορά της.