«Οι ανθρωποφύλακες ξεκίνησαν ως μια μεγάλη προκήρυξη που απευθυνόταν σε κάποιους φίλους και κατέληξαν σαν ένα διεθνές συμβάν, μέσω του οποίου κατέταξαν το βιβλίο ανάμεσα στα παγκόσμια πολιτικά ντοκουμέντα».
Τα λόγια του ακτιβιστή, ηθοποιού και συγγραφέα Περικλή Κοροβέση είναι μια πολιτική μαρτυρία, μια προσωπική κατάθεση. Ταυτόχρονα δε με την πνευματική ακεραιότητα και την ψυχολογική πληρότητα, βλασταίνει μέσα του κι ένα θεραπευτικό μέσο, που τον κάνει «σύμμαχο με την ιστορία».
Γράφει η Χαρά Κιούση
Ήταν νύχτα όταν οι ασφαλίτες μπούκαραν στο σπίτι, ώρα που έτρωγαν και τον πήγαν κουβαλητό στην οδό Μπουμπουλίνας, κι από κει στου Αβέρωφ και μετά στη Αίγινα. Πήγε «καρφωτός» στους θαλάμους του ΕΑΤ-ΕΣΑ (όπως και αργότερα το 1989 που έγινε στόχος των διωκτικών αρχών σαν τρομοκράτης) για να βγει το ’68 με την γενική αμνηστία.
Ο Π. Κοροβέσης στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 1969 κι έγινε παγκόσμια γνωστό, αναφέρει τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος, αλλά και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας των Συνταγματαρχών.
Ο Πάνος Τζίνος ερμηνεύει το βασανισθέντα σ’ ένα μονόλογο που διατηρεί τα στοιχεία μιας συνταρακτικής μαρτυρίας από την οποία λείπει η εμπάθεια και η όποια υπαινικτική αναφορά για τους βασανιστές, τους οποίους βλέπει ως προϊόντα ενός μηχανισμού εξουσίας που οφείλουμε να χτυπάμε. Ο ηθοποιός αποδίδει με σεμνότητα «επιστημονικές μεθόδους» βασανισμού, επικαλούμενος θαρρετά τα δικαιώματά του. Δένοντας φυσικά δράση και λόγο με αφηγηματικό τρόπο, εκφράζει θεατρικά τα πολλά πρόσωπα του έργου και ταυτίζεται με τον αντιφρονούντα και αντιστεκόμενο στην βία ήρωα.
Μία ψύχραιμη ερμηνεία που καθοδήγησε ο σκηνοθέτης Χάρης Γιουλάτος με μετρημένο χιούμορ και δραματικό στοιχείο, που προεκτείνεται στο σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας τα βασανιστήρια είναι τρόπος ανάκρισης σε περισσότερες από 60 χώρες και βασανισμοί γίνονται σε 150 χώρες. Η σιωπή, η ανοχή και η αδιαφορία σ’ αυτά που συμβαίνουν στην εκφυλισμένη εποχή μας, μας καθιστούν συνυπεύθυνους.
Οι βασανιστές είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας με «κτηνώδες και απάνθρωπο προσωπείο». Έχουν εκπαιδευτεί να καταρρακώνουν με τη βία και τους βασανισμούς «την αξιοπρέπεια των ανθρώπων να τους καταστήσουν άγραφο χαρτί, ώστε να γράψουν πάνω τους τη θέλησή τους».
Οι «ανθρωποφύλακες» είναι όργανα κάθε φασιστικής εξουσίας που κάτι πάει στραβά σήμερα κι εμφανίζεται σαν επιδημία. Στους «Ανθρωποφύλακες» του Π. Κοροβέση αυτό που τους καθιστά αδύναμους είναι η δική του πίστη που γίνεται ισχυρότερη μέσα στο κελί. Εκεί όπου ο πραγματικός χρόνος ναρκωμένος από τον πόνο ανδρώνει μέσα στον ουσιαστικό χρόνο και γίνεται άχρονη συνείδηση.
Μετά την παράσταση ακολούθησαν ομιλίες και συζήτηση με θέμα «Ανθρωποφύλακες τότε και σήμερα: Φυλακές ανθρώπων, κοινωνιών και δικαιωμάτων». Τους ενδιαφέροντες ομιλητές Π. Κοροβέση, Μ. Τριανταφύλλου, Μ. Παπαδημητρίου, Δ. Κουτσούμπα, συντόνισε η Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφος της «Αυγής».
Σκηνοθεσία: Χάρης Γιουλάτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Κώνστα
Σκηνικά – Κοστούμια: Μέη Καραμανίδη
Φωτισμοί: Έλενα Παπασταύρου
Μουσική: Νίκος Βογιατζάκης
Σκηνοθεσία trailer: Θάνος Κερμίτσης, Χάρης Γιουλάτος
Ήχος: Αντώνης Κουτελιάς
Ερμηνεύει ο ηθοποιός Πάνος Τζίνος
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη, ώρα 9:00μμ
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (μειωμένο)
Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115,Βοτανικός, τηλ: 210-3425.637