«Οι ουρανοί δεν έχουν γνωρίσει μεγαλύτερη μανία από την αγάπη που μετατράπηκε σε μίσος, ούτε η κόλαση οργή παρόμοια μ’ αυτήν της περιφρονημένης γυναίκας» – W. Congreve, Άγγλος συγγραφέας

Υπόθεση

Με το παραπάνω αφορισμό περιγράφεται πολύ περιεκτικά ο κοινωνικός αντίκτυπος της Mamie Till-Mobley, πρωταγωνίστριας της μίνι σειράς Women of The Movement. Σε μόλις 6 επεισόδια, που προβλήθηκαν ανά δύο μεταξύ 13 και 20 Γενάρη, βλέπουμε την ιστορία της Mamie, μιας γυναίκας που πυροδότησε το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950, καθώς το πένθος της μετατράπηκε σε οργή, αποφασισμένη να μην αφήσει τη δολοφονία του 14χρονο γιου της να ξεχαστεί.

Γενικές Εντυπώσεις

Τέτοιου είδους μίνι σειρές, που θίγουν κοινωνικά ζητήματα με οδηγό τα συναισθήματα των σειρών γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς στις streaming πλατφόρμες. Αν και το Women δεν έχει περιπετειώδη αφήγηση, η βραβευμένη με Tony πρωταγωνίστρια, Adrienne Warren (Tina Turner in Tina) συγκλονίζει με την ερμηνεία της ως Mamie. Η Mamie είναι μια μητέρας που υπεραγαπά το παιδί της και βιώνει το χειρότερο εφιάλτη της, όταν αφήνει το μονάκριβο γιο της Emmett (Cedric Joe)να ταξιδέψει από το προοδευτικό Chicago στο συντηρητικό. ρατσιστικό Mississippi, με σκοπό να επισκεφθεί το θείο του, τον Αύγουστο του 1955.

Η Mamie προειδοποιεί τον Emmett να κρατά το κεφάλι του χαμηλά. Όμως, αυτό δεν είναι για τον έφηβο Εmmett. Όταν αποτυγχάνει να δείξει το δέοντα σεβασμό στη λευκή πωλήτρια ενός καταστήματος στο ρατσιστικό Νότο, η μοίρα του είναι προδιαγεγραμμένη. Η άγρια δολοφονία του από εκδικητικούς ρατσιστές είναι απαίσια, αλλά η σειρά Women of the Movement μπαίνει «στο ζουμί»” όταν η Mamie καταφέρνει να πάρει πίσω τη σορό του γιου της και να τελέσει μια δημόσια κηδεία με ανοιχτό φέρετρο, συγκεντρώνοντας πάνω από 10,000 κόσμο.

Με αυτή τη κίνηση, η Mamie θέλει να δείξει στο κόσμο τι πραγματικά συνέβη, καθώς ο -νεκρός πλέον- νεαρός Emmett γίνεται το -αποτρόπαιο οπτικά- σύμβολο των ρατσιστικών πράξεων. Η επακόλουθη δίκη, με αποκλειστικά λευκούς ενόρκους σε ένα δικαστήριο χωρίς τουαλέτες για μαύρους. διαδραματίζεται στα επόμενα επεισόδια, και αναμένετε να σας εξοργίσει. Ενώ η οργή της Mamie μεγαλώνει, η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων (NAACP) τη προτρέπει να συνεχίζει το δύσκολο αγώνα της.

Η δυνατή ερμηνεία της Warren απεικονίζει επιτυχώς τη εξέλιξη της Mamie σε δημόσιο πρόσωπο, καθώς προβαίνει σε δημόσιες ομιλίες ανά τη χώρα. Σταδιακά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς νέες ακτιβίστριες, όπως η Rosa Parks, μπαίνουν στο προσκήνιο. Αναμφίβολα, η Mamie διασφάλισε ότι το όνομα του γιου της, Emmett Till, δεν ξεθώριασε στο πέρασμα του χρόνου και ακόμα και σήμερα η ιστορία του συγκλονίζει τον κόσμο.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Τελική Ετυμηγορία

Αν ψάχνετε μια μίνι σειρά βασισμένη σε αληθινά γεγονότα με ενδιαφέρουσα πλοκή και δυνατές ερμηνείες, τότε το Women of the Movement, αξίζει της προσοχής σας.